29 / 03 / 2024

Golfkent'e milletvekili akını başladı!

 Golfkent'e milletvekili akını başladı!

Ankara’ya golf sahasını götüren ilk proje Golfkent’te, 250’ye yakın milletvekili, toplu alım gerçekleştirmek için görüşmelerini sürdürüyor



TURYAP, sahibi  Ankara  Büyükşehir Belediyesi iştiraki PORTAŞ olan 1 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde Ankara Golfkent’i inşa ediyor. 


Türkiye genelinde ve yurtdışında emlak alış, satış, kiralama hizmetleri veren Turyap, şu anda inşaatı süren projeler içinde arsası en büyük olan Ankara Golfkent projesini yürütüyor.1 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde inşa edilen Ankara Golfkent projesi, arsa sahibi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki PORTAŞ ile birlikte inşa ediliyor. Ankara’ya golf sahasını götüren ilk proje Golfkent’e, Türkiye’nin birçok şehrinden ve Arap ülkelerinden talep gelirken, milletvekillerinin ilgisi de dikkati çekiyor. Şu anda görevini sürdüren ya da daha önceki dönemlerden 250’ye yakın milletvekili, projeden toplu alım gerçekleştirmek için görüşmelerini sürdürüyor. Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay ile Golfkent’i ve Ankara gayrimenkul piyasasını konuştuk.


İkinci etap başlıyor


Azmi Sarıbay, 2.5 yıl önce inşaatı başlayan projeyi canlandırmak için devreye girdiklerini belirterek, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Projede ilk etapta golf sahası planlanmıyordu. İstanbul’da ve turistik bölgelerde otellerde golf sahaları var ancak Türkiye, başkentinde golf sahası olmayan nadir ülkelerden biri. Ankara’da da golf oynayan çok insan olduğunu görünce projeye golfü dahil ettik. Projede şu anda 9 çukurlu bir saha ve antrenman sahası var. 3 etaptan oluşacak Golfkent’te toplam 2 bin 640 konut yer alıyor. Projenin 157 konuttan oluşan ilk etabının satışları bitiyor ve bu konutları yıl sonunda teslim edeceğiz. 700 konuttan oluşan ikinci etabın da uygulama imar planları tamamlandı. Ön talep toplamaya başladık. İkinci etaptaki 96 konut için kampanya düzenledik.”


 Golfkent e milletvekili akını başladı!


Golf için gelmiyorlar


Projenin yalnızca Ankara’dan değil İstanbul’dan ve diğer kentlerden de talep gördüğünü ifade eden Azmi Sarıbay, şunları söyledi: “Projenin içinde golf olması bu ilgide çok büyük rol oynamadı. Çünkü kimse satış ofislerine golf için gelmiyor. Satış ofisinde mini golf sahalarımız var. Orada alıştırmalar yaptırıyoruz. Sevip, beğeniyorlar ve almaya ve yaşamaya karar veriyorlar. Golf yabancıları da çeken bir spor. Özellikle Araplardan  talepler var.”


Memur kenti algısı


Ankara’nın memur kenti algısını yıkmaya başladığını anlatan Sarıbay, şöyle konuştu: “Artık Ankara’daki memurlar da emekli olunca şehirden ayrılmıyor. Ankara’ya yerleşim başladı. Durum böyle olunca, Ankara’daki konut projesi sayısı artmaya başladı. Ankara’da İstanbul’a göre daha çok inşaat var ancak bunların ortak paydası çok fazla. Ankara’da apartman gibi, herhangi bir fonksiyonu olmayan projeleri riskli görüyorum. Çünkü kentte TOKİ’nin çok fazla inşaatı var. Kentte yapılacak diğer projelerin bunlardan ayrılması gerekiyor.”


İnşa edilen 100 konuttan 74’ü tamamlandı


Son 9 yılda İstanbul’da 295 bin, Ankara’da ise 436 bin konut tamamlandı.

İstanbul’da inşaatına başlanan her 100 konutun 29’u tamamlanırken, Ankara’da 74’ü tamamlanıyor.

Ankara’da dar gelirliler için nitelikli konut açığı bulunuyor.

Lojmanların ağırlıklı olduğu kentte şehrin yüzde 31’i kiracı konumunda bulunuyor.


İkinci elde stok artıyor


TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, 34 yıldır gayrimenkul sektörüyle ‘yatıp kalktığını’ belirterek, “İnşaat önemli bir dinamik, inşaat sektörü yavaşlarsa, niteliksiz elemanlar da işsiz kalır” dedi. ikinci el konut piyasası hakkında da bilgi veren Sarıbay, “İkinci elde stok çoğalmaya başladı. Yaklaşık 1 milyon civarında konut ikinci el stoğu olduğunu düşünüyorum. İnsanlar artık markalı konut projelerine yöneliyorlar ve ikinci el konutlar çok fazla prim yapmıyor. Piyasa eski dönemde olduğu kadar canlı değil” diye konuştu.


Bir ay düşünme süresi var


ANKARA Golfkent’te 60 metrekareden 497 metrekareye kadar farklı ölçülerde 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daireler ve 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1, 6+1 dublekslerin bulunuyor. Projede fiyatlar ise 148 bin liradan başlıyor. Golfkent’te düzenlenen kampanya kapsamında, İlk olarak 1000 lira kaparo yatırarak ön talepte bulunan alıcıya bir aylık düşünme süresi veriliyor. 30 gün içinde vazgeçerse parası iade ediliyor. Alıcı vazgeçmediği takdirde kaporayı konut bedelinin yüzde 15’ine tamamlıyor. 12 aylık taksitlerle yüzde 15 daha yatırıp, konut bedelinin yüzde 30’unu ödemiş olacak. Son olarak bir yılın sonunda, kalan yüzde 70’i nasıl ödeyeceğini müşteri kendisi belirleyecek. Golfkent’teki bir diğer uygulama ise, takasa yönelik. Mevcut evini satmak isteyenlerin dairelerini Turyap pazarlıyor. Evin değeri projedeki satın alınan dairenin fiyatından düşülüyor.”


Boğaz’da 110 milyon dolara yeni projeye başladı


SİVİL havacılıkta ABD’li hafif jet üreticisi Eclipse Aerospace’in kurucu ortağı ve Eclipse 500 uçağının Avrupa, Rusya, Türkiye ve Ortadoğu tek yetkili satış temsilcisi olan EA Group, Kartak Kule ile girdiği inşaat sektöründe yeni projelerine devam ediyor. EA İnşaat, 110 milyon dolarlık bir yatırımla Beykoz Beykonak Evleri projesine başladı. EA Group Yönetim Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, Anadolu Hisarı Otağtepe’de inşa edilecek projenin ön satışlarının başladığını söyledi. 6 konak ve 54 bağımsız bölümden oluşan Beykonak Evleri, firmanın kendi arsası üzerinde inşa ediliyor.


950 bin dolardan başlıyor


Ekim Alptekin, daire alternatifleri arasında 167 metrekareden 458 metrekareye kadar 2+1’den 5+1’e farklı bahçe dubleksi, çatı dubleksi, ara kat dubleksi ve daire alternatifleri bulunduğunu belirterek, ön satış döneminde daire fiyatlarının 950 bin dolardan başladığını söyledi. Beykonak Evleri yüzde 80 yeşil alana sahip konumuyla da dikkat çekiyor. Beykonak Evleri’nin yer aldığı Otağtepe; Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne 2 dakika, Levent – Maslak bölgesine 5 dakika, Bağdat Caddesine 15 dakika mesafede yer alıyor. Beykonak Evleri sakinlerine sunduğu 6 bin metrekare kapalı sosyal donatı alanlarında, açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness, sauna, buhar odası ve hamamı bulunuyor.


Yeni proje ofis olacak


EA İnşaat Genel Müdürü Hakan Gümüş ise insanların kentsel dönüşümde rahat etmesi için orana doğru imarlar verilmesinin öneminin altını çizerek, projelerde  TOKİ  ve TÜBİTAK’ın muhakkak yer alması gerektiğine işaret etti. Beykonak sonrası yeni projelerinin yine bir ofis kule projesi olacağı bilgisini paylaşan EA İnşaat Genel Müdürü Hakan Gümüş, “Bu kez İstanbul’un sembolü olacak, önünde turistlerin fotoğraf çektirdiği bir kule yapmak istiyoruz” dedi. 


Meltem Kara / HÜRRİYET


Geri Dön