28 / 03 / 2024

Günaydın Et, Aydınlı, Konya Şeker çiftlik kuruyor!

Günaydın Et, Aydınlı, Konya Şeker çiftlik kuruyor!

Banviften sonra Koç'un Harranova Besi İşletmesi de ithal etle baş edemeyip çekilme kararı aldı. Büyükler havlu atarken Aydınlı, Günaydın Et, Orka Grup, Konya Şeker ise çiftlik kuruyor  



Yükselen et fiyatlarını düşürmek için Tarım Bakanlığı'nın ilk etapta Et ve Balık Kurumu'nu yetkilendirmesi, daha sonra özel sektöre hayvan ithalatının önünü açması, besicilik işini kontrol eden büyük grupları pes ettirdi. Piyasada ithal etin 11-12, yerli etin 15-16 liradan satılmasıyla aradaki fiyat farkından sonra zora giren Banvit'in arkasından Koç Grubu'nun Harranova Besi İşletmesi de mevcut 8 bin baş havanını sattıktan sonra besi işinden çıkmaya karar verdi.

FİYATLAR NORMAL

Namet Yönetim Kurulu Başkam Tarık Kayar, ithalat sonrası istikrarı sağladığını ve fiyatların normal hale geldiğini söyledi, istikrarla birlikte sektörün çok daha hızlı büyüyeceğini dile getiren Kayar, "Yüzde 100 kapasiteyle çalışıyoruz. Talim Bakanlığı'nın uygulamasını da sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

Pınar Et Genel Müdürü Zeki İlgaz ise ithal etten sonra beside hayvanı olan işletmelerin zora girdiğini belirtti. "Yerli et ile ithal et arasındaki fiyat makası açılınca besi işletmeleri ellerinde kalan besi hayvanlarını satmak zorunda kaldılar. Sanayi, catering ve perakendeci de et alım tercihini ucuz olan ithal etten yana kullanınca yerli besi hayvanı sahibi işletmeler havlu atmak zorunda kaldı" diye konuştu. Tahıl fiyatlarında son iki yılda yüzde 85'lere varan artışın da besi işini zorlaştırdığı söyledi.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkam Muharrem yılmaz ise sütteki istikrar geciktiği için henüz et fiyatların¬da bir istikrar sağlanamadığını, et fiyatlarında istikrar sağlanana kadar bu tip sıkıntıların devam edebileceğini söyledi. "Ana olmadan dana olmaz. Bu yüzden besicilikle süt işi iç içe. Süt hayvancılığı arttıkça etteki

Bin başlık çiftlik kuruyor

HÜKÜMETİN 2 yılı ödemesiz ve 0 faizle verdiği teşviği aldıklarını ve Gönen'de 100 dönüm üzerinde besi ve süt çiftliği kurduklarını dile getiren Günaydın Et'in sahibi Cüneyt Asan, "Avusturya'dan 1000 baş simental ve montofon cinsi büyükbaş getirdik. Çiftliği 20 bin başa çıkarmayı planlıyoruz. Bugün yaşanan et sıkıntısı bir iki yıl sonra sona erecek" dedi

Organik tarım ve hayvancılık yapacak     tarım ve ayvancılık yapacak

DAMAT, Tvveen ve ADS markalarıyla tanınan Orka Group da 2012'de hayvancılık sektörüne girmeye hazırlanıyor. Geçen yıl 3 milyon lira sermayeyle, Orka Hazır Giyim Tarım Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret isimli bir şirket kuran grubun yönetim kurulu başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kuracakları tesiste organik tarım ve hayvancılık yapacaklarını söyledi. Grup, Trakya'da satın aldıkları arazide çiftlik kurmayı planlıyor.
Hem et hem süt

PIERRE  Cardin, Cacharel, US Polo markalarının lisansörü Aydınlı Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı ile kardeşi Ahmet Sait Kavurmacı da hayvancılık sektörüne giriyor. 800 bin lira sermaye ile kurdukları 'Bestar Tarım ve Hayvancılık' adlı şirketle hem besi hem de süt işi yapacak kardeşler, süt ürünlerinin satışından sonra büyük Ve küçükbaş hayvanı ithalatı da düşünüyor. 

 

 


Geri Dön