16 / 04 / 2024

birlikte mülkiyet elbirliği mülkiyeti

birlikte mülkiyet elbirliği mülkiyeti

Taşınız ve taşınmaz mallar üzerinde kurulan mülkiyet hakkı, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, birlikte mülkiyet nasıl olur? Birlikte mülkiyet nedir?

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...

Çorum'da bir vatandaş arazisinden geçen yolu 'Dur, özel mülkiyet' afişi ile ulaşıma kapattı!

Çorum'un Osmancık ilçesinde yaşayan bir vatandaş, arazisinden geçen yolu ''Dur, özel mülkiyet' afişi asarak tel örgüyle ulaşıma kapattı.

Başkan Selvitopu'ndan '6306' sayılı yasa çıkışı: Zar zor konut sahibi olanların mülkiyet hakkını tehdit ediyor!

Kentsel dönüşüm tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde 6306 sayılı yasanın mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, vatandaşın mülkiyet hakkına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Kentsel dönüşümde elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumu ne olacak?

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kentsel dönüşüm uygulamalarında meydana gelen sorunları TBMM Genel Kurulu’na taşıdı. Ekici, elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumunu ele aldı.

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler içeren kanun TBMM'de kabul edildi. Eleştirilerin odağında ise mülkiyet hakkının ihlali yer alıyor. İşte tepki çeken yasanın ayrıntıları...

SSK ve BAĞKUR emeklisine hafta sonu müjdesi! Kişi başı 10.500 TL ödenecek, kısa sürede hesaplara nakit para yatırılacak

Milyonlarca emekliye sağlanan banka promosyonları kasım ayıyla birlikte yeniden gündeme geldi. SSK ve BAĞKUR emeklisine hafta sonu müjdesi! Kişi başı 10.500 TL ödenecek, kısa sürede hesaplara nakit para yatırılacak...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Hisseli tapu paylı mülkiyet midir? Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşların bazı soruları bulunuyor. Bu sorulardan bazıları da hisseli mülkiyet üzerinden yapılabilecek işlemler olmaktadır. İşte bu ve diğer soruların yanıtları…

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yeni mülkiyet sistemi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki yeni mülkiyet sistemi konut fiyatlarını düşürecek mi? İşte yanıtı..

birlikte mülkiyet elbirliği mülkiyeti Haberi

birlikte mülkiyet elbirliği mülkiyeti

Birlikte mülkiyet nasıl olur?

Mülkiyet hakkı, sahibine bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veriyor. Taşınız ve taşınmaz mallar üzerinde kurulan bu hak, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Birlikte mülkiyette birden fazla kimsenin aynı mal üzerindeki mülkiyet hakkı söz konusu oluyor. Birlikte mülkiyet hakkı da kendi içerisinde ikiye ayrılıyor: Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti.


Birlikte mülkiyet  türleri:


I. Paylı mülkiyet

1. Genel kurallar

MADDE 688.- Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.


Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.

Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.


2. Yönetim ve tasarruf

a. Anlaşmalar

MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime...