28 / 03 / 2024

Birlikte mülkiyet türleri nelerdir

Birlikte mülkiyet türleri nelerdir

Taşınız ve taşınmaz mallar üzerinde kurulan mülkiyet hakkı, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, birlikte mülkiyet nasıl olur? Birlikte mülkiyet nedir?

Arsa ve arazisi bedelsiz kamulaştırılanlar dikkat! AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi!

Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yol yapımı gerekçesiyle bir taşınmazı bedelsiz kamulaştırdığı belirlendi. AYM, bedelsiz kamulaştırma için 'mülkiyet hakkı ihlali' dedi. İşte ayrıntılar...

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Türkiye'de gıdaya ulaşım zorlaştı! En dip seviyeyi gördük

2023 yılı ile birlikte enflasyonunda yükselmesi gıda alımında ulaşımı zorlaştırdı. Türkiye, gıdada kendi kendine yetebilen ülkeler içinde Vietnam,  Ekvador ve Ürdün'ün akabinden 49'unculuğa düştü.

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Yeni mülkiyet sistemiyle konut fiyatları yarı yarıya düşebilir!

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, yeni mülkiyet sistemi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki yeni mülkiyet sistemi konut fiyatlarını düşürecek mi? İşte yanıtı..

Yabancı mülkiyet sayısı 400 bini aştı!

Yabancı mülkiyet sayısı ile ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısı 400 bini geçti" diye konuştu.

AYM'den mülkiyet hakkıyla ilgili emsal karar!

AYM, Çorum İskilip'te kamulaştırma bedeli değer kaybına uğratılan başvurucuların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine hükmetti

Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Taksim Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı? İşte Gezi Parkı'nın devri ile ilgili yasal detaylar...

Murat Emir'den cemevlerindeki mülkiyet sorununun çözümü için yasa teklifi!

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Büyükşehir Belediye Yasası kapsamında köylerin mahalleye dönüştürülmesi sonucu cemevlerinde ortaya çıkan mülkiyet hakkı sorununun çözümü için TBMM’ye yasa teklifi sundu.

Kepez Ünsal Mahallesi'nde mülkiyet ve imar sorunu çözüldü!

Antalya Kepez Belediyesi tarafından gecekondu yapılaşmasından modern bir şehre dönüştürdüğü Ünsal Mahallesi'nde mülkiyet ve imar sorunu çözüldü.

Evini satmayı düşünenler dikkat! Pazarlamada en önemli şartlar!

Satın almak ya da kiralamak istediğimiz gayrimenkulün 'mülkiyet türü' pazarlamasını doğrudan etkilediğinden, mülkiyet türleri ve bunların sonuçlarını bilmemiz gerekiyor...

Sultanbeyli'deki mülkiyet ofisine başvurular yağdı!

Son zamanlarda tapu haberlerinin gündeme gelmesiyle birlikte mülkiyet ofisine başvuran ve yeriyle ilgili fiyatları gören vatandaşların başvuruları arttı.

Kanal İstanbul güzergahındaki mülkiyet değişikleri!

Kanal İstanbul güzergahında yaşanan mülkiyet değişikliklerinin araştırılması konusunda CHP yeni bir adım attı. Grup Başkanvekili Özel, mülkiyet değişikliklerinin tespit edilerek rantın ortaya çıkarılması, projenin yaratacağı tahribatın belirlenmesi için Meclis araştırma önergesi verdi...

Birlikte mülkiyet türleri nelerdir Haberi

Birlikte mülkiyet türleri nelerdir

Birlikte mülkiyet nasıl olur?

Mülkiyet hakkı, sahibine bir eşya üzerinde hak sahibine kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veriyor. Taşınız ve taşınmaz mallar üzerinde kurulan bu hak, tek başına mülkiyeti ve birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Birlikte mülkiyette birden fazla kimsenin aynı mal üzerindeki mülkiyet hakkı söz konusu oluyor. Birlikte mülkiyet hakkı da kendi içerisinde ikiye ayrılıyor: Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti.


Birlikte mülkiyet  türleri:


I. Paylı mülkiyet

1. Genel kurallar

MADDE 688.- Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir.


Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.

Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.


2. Yönetim ve tasarruf

a. Anlaşmalar

MADDE 689.- Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime...