25 / 04 / 2024

cumhuriyetin ilk dönemlerinde toprak politikası

cumhuriyetin ilk dönemlerinde toprak politikası

1935 yılında Milli Emlak Müdürlüğü İstanbul'daki hazineye ait arazinin miktarını tespit etmeye karar vermiş. Tespit edilen topraklar köylüye satılarak, toprağın işlenmesi ve araziden vergi temin etmek istenmiş.

Ankara’da konut fiyatları yüzde 20 düştü! Konut piyasasında balon patladı mı?

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam 2024 yılının ilk döneminde konut fiyatlarının nasıl seyrettiğini değerlendirdi. Akçam, “Konut fiyatlarında yüzde 20 oranındaki suni düşüş stabil bir seviyede devam ediyor” dedi.

KKM’de bir ilk! Düşüş serisi dört haftaya çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma adımlarını sürdürürken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüşün bu hafta da devam ettiği öğrenildi.

KKM hesaplarında sekiz ay sonra ilk düşüş yaşandı!

Ekonomi yönetimi kur korumalı mevduattan çıkış stratejisini hızlandırırken, mevduatlarda ocak ayından bu yana ilk kez gerileme oldu. Kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL düşüşle 3,37 trilyon TL olarak kaydedildi.

Türkiye ihracat tarihinde bir ilk! Dünya ihracatından aldığı pay yüzde 1,04 oldu!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı paydaki artışın bu yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü belirterek yıllıklandırılmış ihracatın 255,7 milyar dolarla küresel ihracattan yüzde 1,04 pay aldığını duyurdu.

Cumhuriyetin ilk üniversitesi çok sayıda öğretim görevlisi alıyor! Son başvuru tarihi 14 Temmuz 2023!

Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi çok sayıda öğretim görevlisi alıyor. İşte başvuru şartları ve kadro dağılımı…

Milyoner sayısı dört ayda 132 bin arttı! Milyoner sayısı neden yükseliyor? 

Bankalardaki 1 milyon Türk Lirası ve üzerindeki mevduat hesapları ilk dört ayda 132 bin 683 arttı ve 982 bin 573’e yükseldi. Peki milyoner sayısındaki artışın sebebi ne? 

Memurlara 22 bin TL maaş müjdesi! Hükümetten son dakika açıklaması geldi: Meclis'in ilk düzenlemesi memur zammı! 

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, 28'inci dönemin ilk kanun teklifinin, en düşük memur maaşının 22 bin lira şeklinde düzenleneceği teklif olacağını açıkladı. İşte ayrıntılar...

Türkiye Hayat Emeklilik’ten bir ilk! Düğünde, doğum gününde altın yerine BES hediye ediliyor!

Türkiye Hayat Emeklilik yeni çıkardığı ‘BES Birikim Hediyesi’ ile hediye anlayışına farklı bir boyut kazandırdı. İsteyenler doğum günü, düğün veya bayram gibi özel günlerde sevdiklerine hediye BES gönderebilecek.

Tapu sahipleri sakın boş yere para ödemeyin! 

Yılın belli dönemlerinde ödenen emlak vergisinde bu yıl, ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Emlak vergisi ödeyen kesim dışında bir de muaf olan kesim bulunuyor. Tapu sahipleri sakın boş yere para ödemeyin...

İİB bu yılın ilk dört ayında ne kadar ihracat gerçekleştirdi?

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), 2023’ün ilk dört ayında bünyesinde yer alan 7 ihracatçı birliği ile yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolarlık ihracat yaptı. İİB, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 14,8 artış olduğunu paylaştı.

Türkiye’nin ilk, dünyanın 5. Bor karbür üretim tesisi açıldı! Bor karbür nedir? Nerelerde kullanılıyor?

Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi Balıkesir Bandırma’da açıldı. 80 milyon dolar yatırım maliyeti olan tesislerde üretilecek bor karbür ileri teknoloji ürünlerde kullanılıyor. Dünyada sadece 4 ülkede üretilen bor karbür yatırımı ile Türkiye, sayılı ülkeler arasına girmiş olacak.

Kredi notunu artık düşünmeyin! Bu yöntemle kredi notunuz 150 puan yükselecek!

Kredi çekecek kişilerin ilk düşündükleri kredi notu olmaktadır. Peki kredi notu nasıl yükselir? İşte detaylar!

Çıktığı ilk dönemden beri ses getirmişti! İşte 2022'nin en çok izlenen filmi

Dünyaca ünlü yapım şirketi Disney tarafından açıklanan 2022'nin en çok izlenen yapımı hangisi oldu? Rakamlar hangi yapımı gösterdi işte detaylar...

cumhuriyetin ilk dönemlerinde toprak politikası Haberi

cumhuriyetin ilk dönemlerinde toprak politikası

Ekimsiz ve Bakımsız Topraklar


Milli Emlak Müdürlüğü İstanbul'daki milli emlak ve arazinin miktarını tesbite karar vermiştir. Bu iş bittikten sonra da hazinenin sahip olduğu topraklar derhal satılacaktır. İstanbul'un dört tarafında hazineye ait milyonlarca dönüm arazi vardır. Emlak Müdürlüğü bunları ektiremiyor, bu yüzden de hem toprak körleşiyor hem de devlet vergisini kaybediyor. Eğer bu yerler topraksız köylülere dağıtılırsa devletin hazinesine para gireceği gibi toprağın bakımı ve vergisi de temin edilmiş olacaktır.


Son Posta 20 Nisan 1935



Abdullah Kutalmış...