18 / 04 / 2024

devlete ait araziler

devlete ait araziler

1994 yılında gecekondulaşmanın en büyük nedeni Hazine arazilerinin millete değil, devlete ait olmasıymış. Devlete ait arazilerin özel ellere satılması durumunda gecekondulaşmanın önüne geçilebileceği iddia edilmiş.

1935 yılında devlet İstanbul'da hazineye ait milyonlarca dönüm araziyi köylüye dağıtacakmış!

1935 yılında Milli Emlak Müdürlüğü İstanbul'daki hazineye ait arazinin miktarını tespit etmeye karar vermiş. Tespit edilen topraklar köylüye satılarak, toprağın işlenmesi ve araziden vergi temin etmek istenmiş.

Çin'in emlak piyasası, devlet firmaları tarafından desteklenecek!

Çin'in emlak piyasası, devlete ait ve devlete bağlı geliştiricilerin konut satışlarında ve arazi alımlarında başı çekmesiyle önemli bir konsolidasyona sahne oldu. 

Petrol devi 2022'yi büyük karla kapattı

Aramco, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ardından yükselen enerji fiyatlarının da yardımıyla 2022'de rekor kazanç açıklayan en son enerji şirketidir. Suudi petrol devi Aramco, 2022 için 151 milyar Euro'luk rekor bir kâr açıkladı ve bu, devlete ait şirket için geçen yıla göre %46,5'lik bir artışa işa

Tarım arazileri kiraya verilecek! 2 sene süreyle işlenmeyen araziler için yeni düzenleme! Kiralayana destek ödemesi var!

Tarım ve orman alanlarında düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi TBMM’de resmen kabul edildi. Bu kanunla, 2 sene süreyle işlenmeyen atıl araziler kişilere ait olsa dahi üretime açılması için kiralanabilecek...

Paladyum fiyatı sıçradı!

Paladyum, Rus devlete ait iki rafineriden yapılan teslimatların Londra Platin ve Paladyum Borsası garantili akreditasyon listesinden çıkarılmasının ardından arz endişeleri nedeniyle yükselmeye devam etti.

Kentsel dönüşüm alanlarında yer alan Hazine arazilerinin akıbeti TBMM'de!

Kentsel dönüşüm alanları içerisinde yer alan Hazine'ye ait araziler meclis gündemine taşındı. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

Binance Endonezya’da kripto platformu kuracak!

Binance Holdings bir kripto para işlem platformu kurmak amacıyla Endonezya’nın en zengin ailesi Hartonolar ve devlete ait bir Telekom operatörü ile görüşmeler sürdürüyor.

7 şehirdeki bazı taşınmazlar özelleştirme kapsamına alındı!

Aralarında İzmir Torbalı, Ankara İncek, Erzurum Palandöken ve Çukurova'daki arazi ve binaların yer aldığı devlete ait 7 ildeki 9 ayrı taşınmaz daha özelleştirme kapsamında 41.7 milyon Türk Lirası bedelle satıldı.

Evergrande Group'un genel merkez binasının satışı iptal!

Evergrande Group'un Hong Kong'daki tarihi genel merkez binasını satın alacak olan devlete ait Yuexiu Property şirketi, anlaşmayı bozdu.

Kamu kurumlarından ev almak isteyenler dikkat!

Devlete ait birçok kamu kuruluşu kendilerine ait gayrimenkulleri internet üzerinden satışa çıkardı. Farklı nitelikli satışa çıkarılan gayrimenkuller arasında uygun fiyata konutlar da yer alıyor.

Eyüpsultan Belediyesi, eski belediye binasını Hazine'ye devretti!

Eyüpsultan Belediyesi, vergi borçlarını ödeyebilmek için eski belediye binasını Hazine'ye devretti. Arazinin ve belediye binasının değerlerinin, belediyenin borcundan fazla olması sebebiyle maliye hazinesine ait araziler takas edildi.

Türkiye’nin 12 ilinde yer alan araziler özelleştiriliyor!

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’nin 12 ilindeki mülkiyeti kamuya ait arazilerin özelleştirilmesine karar verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait araziler de bulunuyor. Muğla Datça'daki korunacak doğal alan ilan edilen arazi de özelleştirme kapsamına alındı.

Devlete ait taşınmaz kiralamasında KDV alınır mı?

Karayolları Genel Müdürlüğü, Sayıştay raporlarını dayanak göstererek otoyol hizmet tesisi işletmecilerinden KDV tahsil etti. Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, konuyu ele aldı...

Bendevi Palandöken: Devlete ait iş yerlerinden kira alınmaması gerekiyor!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafa bir hibe desteğinin şart olduğunu dile getirdi. Palandöken, "Devlete ait işyerlerinden kira alınmaması ve icra işlemlerinin de geçici olarak durdurulması gerekiyor" dedi.

devlete ait araziler Haberi

devlete ait araziler



En büyük toprak ağası devlet


Gecekonduya tek çözüm: özelleştirme


    GECEKONDULAŞMANIN en büyük nedeni Hazine arazilerinin millete değil, devlete ait olması. Araziler devlete ait olunca da, siyasi çıkar için çarpık kentleşmeye göz yumuluyor. Toprak özel ellerde olsa, gecekondulaşma da büyük ölçüde ortadan kalkacak.

    İngiltere, Fransa gibi Batı ülkelerinde bu nedenle kaçak yapılaşma yok. Bu ülkelerde devlete ait arazilerin oranı yüzde 10 civarında. Türkiye'de ise kıyı, orman, mera ve arazilerin yüzde 55'i devletin. Yağma engellenemeyince en büyük darbeyi ormanlar yiyor. Ormanların yerinde önce bir katlı gecekondular çıkıyor, sonra katlar üst üste yükseliyor, rant büyüyor. İlgililer, arazi yağmasına ve gecekondulaşmaya...