24 / 04 / 2024

kat irtifaklı tapu özellikleri

kat irtifaklı tapu özellikleri

634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde kat irtifakı hakkı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Tapu dolandırıcısı TOKİ arsa çekilişinde vatandaşları 430 bin TL dolandırdı! 

Eskişehir'de bir dolandırıcı TOKİ arsa çekilişine katılan vatandaşları tapu verme vaadiyle 400 bin TL dolandırdı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

2023'te tapu masrafı kaç TL oldu? Ev ve arazi tapu masraflarına ne kadar zam geldi?

Yeni yılda her şeye  olduğu gibi devlet dairelerinde gerçekleşen tapu, emlak vergisi, harç işlemleri de zamları olarak alınmaya başlandı. Tapuya giden, mülk aldığına sevinemeden masrafıyla yüzleşecek çünkü tapuda yapılan işleme bağlı olarak ödenecek tutar 2 ile 4 kat oranında artış gösterdi.

Yeni yılda tapu masrafları cep yakacak! Ev ve arazi tapu masraflarına ne kadar zam geldi?

Yeni yılda iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, tapu masrafları ve emlak vergisi de arttı. Kimi  işlemlerde 2, kimisinde ise 4 kat daha yüksek ücret ödenecek.

Kat mülkiyeti tapusu nasıl olur?

Kat mülkiyetli tapu nedir, Kat mülkiyetli tapu nasıl olur? şeklindeki soruların yanıtları araştırılıyor. İşte o soruların yanıtları!

Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı?

Kat irtifakı tapusu, henüz iskanı alınmamış daire tapularını kapsar. Peki, kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı? İşte detaylar…

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Kat irtifakı nedir, nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?

Kat irtifakı, henüz devam eden bir inşaattan, daire veya iş yeri satın alan kişilerin sahip olduğu bir tapu çeşididir ve kurulumu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile gerçekleşir. Ancak kat irtifakı geçici bir süreliğine işlevseldir. İşte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkın

Tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır?

Genellikle kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen kimseler arsa payı hesaplaması için sağlama yapmak isteyebiliyor. Peki, tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını kaleme aldı. 

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

kat irtifaklı tapu özellikleri Haberi

kat irtifaklı tapu özellikleri

Kat irtifakı hakları nelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, inşaat çalışmaları tamamlanmış yapılarda hak kurulabileceği gibi, inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde de hak kurulabiliyor. Bu hakka kat irtifakı deniyor.


Kat irtifakı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında şu şekilde tanımlanıyor: "Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına deniyor."


Bu şekilde kat irtifakı kurulabilmesi için gerekli belgeler temin edilerek, belediyeye başvurulması gerekiyor. Temin edilmesi gereken belgeler arasında: Dilekçe (Tapuda adı geçen maliklerin imzası ile), tapu fotokopisi, ruhsat fotokopileri, 1 adet belediye onaylı mimari proje ile 2 adet mimari proje yer...