29 / 03 / 2024

KEY'e itirazlar SGK'yı kilitledi

KEY'e itirazlar SGK'yı kilitledi

Bir yıldır KEY kayıtlarının güncellenmesi ve bunlara ilişkin yüz binlerce itiraz dilekçesiyle boğuşan kurum, rutin işlerini bile yapamaz hale geldi.



İl müdürlükleri, internet üzerindeki yazışmalara aylarca cevap veremiyor.  İzmir  SGK'ya başvuran bir vatandaşın dilekçesi elektronik posta (e-posta) yoluyla İstanbul'a aylar sonra gönderilebiliyor. 15 gün içinde cevap verilmesi gereken e-postaya ise neredeyse bir yıldır cevap gelmiyor. İzmir'de Hüseyin ve Bayse Işık ailesinin yaşadıkları, SGK'nın çaresizliğini net olarak özetliyor. Işık ailesi, sigortaya ilk girişlerine ilişkin kayıtların İstanbul'dan ikamet ettikleri kente getirilmesi için 12 Şubat 2008'de İzmir Sigorta İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Hüseyin Işık'ın dilekçesi iki gün sonra İstanbul İl Müdürlüğü'ne e-posta ile gönderilirken, eşi Bayse Işık'ın dilekçesi ise ancak 6 ay sonra iletilebildi. Mevzuata göre İstanbul İl Müdürlüğü'nün 15 gün içinde istenen bilgileri İzmir'e göndermesi gerekiyordu.


Işık çifti, 1996 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etti. İstanbul'a yerleşen aile bireylerinden Bayse Işık 1998'de, Hüseyin Işık da 1999'da sigortalı çalışmaya başladı. Aile daha sonra İzmir'e taşındı. Bulgar pasaportunda Hüseyin Işık'ın adı Youssein İsmail, Bayse Işık da Baysse İsmail olarak geçiyor. Aile, Türk vatandaşlığı için girişimde bulundu. 8 Ocak 2008 tarihinde vatandaşlık başvuruları kabul edildi ve Hüseyin-Bayse Işık isimlerini aldılar. Işık ailesi bu sefer de hastanelerde sıkıntı yaşamaya başladı. Sigorta girişi Youssein İsmail-Baysse İsmail gözüken aile, Türk vatandaşlığına geçtiği halde bu durumu hastanelerdeki personele anlatamıyor. Problemi çözmek için İstanbul'daki sigorta dosyalarını İzmir'e getirip yeni adlarına kaydettirmeleri gerekiyor. Ancak Işık çifti, 9 aydır sigorta kayıtlarını ve hizmet dökümlerini İzmir'e getiremiyor. Hüseyin Işık, sonuç alamamaları üzerine işlemleri bizzat takip etmeye başlamış. İstanbul Sigorta Müdürlüğü'nü arayan Işık'a, "Bu tür işlemler için e-posta gönderilmemesi gerekiyor. Dilekçenizi İzmir'den posta ile göndersinler." cevabı verilmiş. İzmir'deki memurlar ise "Hangi çağda yaşıyoruz? Bunun için posta mı kullanılır? Maile cevap versinler." diyor.

SGK İzmir İl Müdürü Celal Kapan'a göre aksamanın temel sebebi KEY kayıtları ve itiraz dilekçeleri. Kendilerine 50 binden fazla itiraz dilekçesi geldiğini belirten Kapan, bir taraftan bu dilekçelere cevap verdiklerini, bir taraftan da güncel işlemlere yetişmeye çalıştıklarını aktardı. Kapan, maillere cevap vermede henüz 8. aya kadar gelebildiklerini bildirdi. SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca ise SGK'nın yeniden yapılanmasından sonra geçiş sürecinde birtakım sıkıntılar doğduğunu belirtti. KEY yoğunluğunun da buna eklendiğini dile getiren Kuruca, 100 binden fazla itiraz dilekçesi aldıklarını kaydetti. Bundan dolayı yazışmalarda 1,5 ay geriden gittiklerini vurgulayan İl Müdürü, "Geçen gün bir belediye 2 milyon veri getirmiş. 5 kişiyi görevlendirsem ancak 2 senede bitirebileceğiz." diye konuştu. SGK  Ankara  İl Müdürü Ali Tekten de, her yazışmaya aynı hızlılıkta cevap vermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Müdürlükleri bünyesinde SGK'nın 10'da birine tekabül eden 2 bin 500 personel çalıştığını belirten Tekten, "Günde 10 bin yazı geliyor. Bunların servislere dağıtılması bile 5-6 ayı buluyordu." açıklamasını yaptı. Yeni yapılandırmayla yazıları servislere günlük iletmeye başladıklarını bildirdi.

Zaman

Geri Dön