19 / 04 / 2024

Japon Yeni'nden borçlan ayda 554 YTL daha az öde

Japon Yeni'nden borçlan ayda 554 YTL daha az öde

Japon Yeni'nden borçlanmak da Türk tüketicisi açısından daha avantajlı. Özellikle gelir düzeyi yüksek ve dövize endeksli geliri olanlar dövizle borçlanmayı tercih ederken, dolar, euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi para birimleri arasında en avantajlı



Japon ev hanımları dünyada en yüksek faizi veren ülkelerden biri olan Türk devlet tahvillerine parasını yatırırken, Japon Yeni'nden borçlanmak da Türk tüketicisi açısından daha avantajlı. Özellikle gelir düzeyi yüksek ve dövize endeksli geliri olanlar dövizle borçlanmayı tercih ederken, dolar, euro, İsviçre Frangı ve Japon Yeni gibi para birimleri arasında en avantajlısı Japon Yeni. Aylık yüzde 1.35 faizden 5 yıl vadeli 100 bin YTL'lik konut kredisini YTL yerine Japon Yeni'ne endeksli kullanırsanız ayda 554 YTL daha az ödemeniz mümkün. Aynı krediyi İsviçre Frangı cinsinden kullanırsanız YTL borçlanmaya göre ayda 510 YTL, euroda 425 YTL daha az para cebinizden çıkacak. Bankacılar son zamanlarda İsviçre Frangı ve Japon Yeni'nin kredilerde tercih edilen para birimi olduğunu belirtirken, bir de uyarıda bulundular: “Kazancı döviz üzerinden ise dövize endeksli kredi kullanabilir. Kazancı YTL üzerinden ise dövize endeksli kredi kullanılması piyasalarda sıkıntı yaşanması halinde risk doğurabilir.” Dövizle borçlanmak özellikle dövize endeksli kazancı olanlar için oldukça cazip görünüyor. Diyelim ki, herhangi bir bankadan aylık yüzde 1.35 faiz oranından 60 ay vadeli 100 bin YTL'lik kredi çektiniz. Sabit faizden alınan bu kredi için ayda 2 bin 443 YTL; toplamda ise 146 bin 611 YTL ödeyeceksiniz.

YTL FAİZİ %18, YEN % 5

YTL cinsinden aylık 1.35 fazin yıllık bileşiği yaklaşık yüzde 18'i bulurken, diğer para birimlerinin faiz oranı yüzde 10'un çok altında. Hatta Japon Yeni'nden borçlanmanın maliyeti yıllık yüzde 5.16. Dolayısıyla Japon Yeni'ni tercih ederseniz 100 bin YTL'lik konut kredisi için aylık ödemeniz bin 889 YTL'ye, toplam ödemeniz ise 113 bin 353 YTL'ye geriliyor. Böylece ayda 554 YTL, toplamda ise 33 bin 258 YTL daha az para ödemiş olacaksınız.

Döviz kazancı olanlar döviz borçlansın - Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray: “İş Bankası olarak dövize endeksli kredi kullandırmakta hiçbir zaman çok hevesli olmadık. Faiz oranı daha düşük olduğu için insanların çoğu dövizden borçlanmak ister. Ancak bir risk olduğu da ortada. 15 yıl vadeli bir kredide döviz cinsine bel bağlamak eğer dolar kazanmıyorsanız dolar borçlanmak doğru değil. Çok bilinçli hareket etmekte fayda var. 2001 krizinde dövizle borçlananların hali ortada. Günün birinde ters darbe olabilir.

Yen ve İsviçre Frangı dolara göre daha stabil - Denizbank Bireysel Bankacılık Grup Müdürü Özgür Tüzemen:“Günümüzde daha çok dövizle borçlanmayı gelir düzeyi yüksek ve dövize endeksli geliri olanlar tercih etmektedir. İsviçre Frangı ve Japon Yeni son zamanlarda kredilerde tercih edilen para birimi olmuştur bunun nedeni de dolara karşı daha stabil olduğundandır. 2008 yılında müşterilerimizin dolara endeksli kredileri daha da çok tercih edeceğini düşünmekteyiz. Bizim önerimiz kişilerin gelirlerine paralel borçlanmaları yönünde olacaktır. Kazancı döviz üzerinden ise dövize endeksli kredi kullanabilir. Kazancı YTL üzerinden ise dövize endeksli kredi kullanılması risk doğurabilir.”

İSVİÇRE FRANGI DA CAZİP

Aynı hesaplamayı diğer para birimlerinden yaparsak ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: 100 bin YTL'lik krediyi dolara endeksli kullanırsanız ayda 2 bin 47 YTL; euro için 2 bin 18 YTL, İsviçre Frangı için ise bin 933 YTL cebinizden çıkacak. Ancak bütün bu hesaplamaları 5 yıl boyunca paritenin hiç değişmeyeceği varsayımı üzerinden yapıyoruz. Ayrıca dövizle borçlanmak için öncelikle döviz kazancının olması gerektiğini de tekrar hatırlatmakta fayda var.

(Akşam)


Geri Dön