27 / 04 / 2024

Kıtaları aşan Metrobüs bugün devreye giriyor

Kıtaları aşan Metrobüs bugün devreye giriyor

İstanbul'a nefes aldıran metrobüste üçüncü hat bugün devreye giriyor. Avrupa'dan Asya'ya uzanan yeni hatla günde 850 bin yolcu taşınacak.



Toplam 1 milyon 688 bin aracın bulunduğu İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu E-5 Karayolu'nu rahatlatmak için 2 yıl önce başlatılan metrobüs projesinde 3. etap bugün devreye giriyor. Hattaki toplam araç sayısı 300 olacak sistemle, günde yaklaşık 850 bin yolcu taşınacak. Her 2 dakikada bir sefer gerçekleşecek. İETT'nin araştırmasına göre, metrobüs'ü kullanan her 100 kişiden 22'si, özel aracını evinde bırakıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında, en son Boğaz Köprüsü'nü geride bırakan metrobüs hattı, Avcılar-Topkapı-Zincirlikuyu'dan sonra Anadolu Yakası'nda Kadıköy Söğütlüçeşme'ye ulaştı. Avcılar-Zincirlikuyu hattında 205 araçla her gün 545 bin yolcu taşınan sisteme, yeni hatla birlikte 20 yeni metrobüs ilave edilecek. Tüm hatta toplam araç sayısı 300 olacak. Araçlar 2 dakikada bir sefere çıkacak. Avcılar-Söğütlüçeşme arasında günde yaklaşık 850 bin yolcu taşınacak. Nitekim yeni hat için günde ortalama 300 bin ek yolcu planlanıyor.

KÖPRÜ 7 DAKİKADA
150 günde inşa edilen ve yeni metrobüs aracıyla kontrol seferi yapılan Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs hattı, yolculuk süresini 24 dakikaya indirecek. 11.2 kilometrelik hatta, Boğaziçi Köprüsü geçişinde, normal trafik içinde seyredecek metrobüs, köprüyü de ortalama 7 dakikada geçecek. Metrobüs, Zincirlikuyu'dan köprü girişine geldiğinde normal trafiğe katılırken Anadolu Yakası'ndaki köprü çıkışında ise yeni inşa edilen alt tünelden geçerek yolun ortasındaki özel yola girecek. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattında Zincirlikuyu, Boğaziçi Köprüsü, Burhaniye Mahallesi, Altunizade, Acıbadem, Uzunçayır, Hasanpaşa, Söğütlüçeşme istasyonları yer alıyor. Yeni hatta günde ortalama 300 bin yolcu taşınması hedefleniyor. 11 kilometrelik yeni hatta 7 alt geçit, 5 köprü, 3 viyadük var. Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattı, 90 milyon TL'ye mal oldu.

Sabah

Geri Dön