25 / 04 / 2024

Dünya mimarları yaratcı tasarımlarda sınır tanımıyor!

Dünya mimarları yaratcı tasarımlarda sınır tanımıyor!

Afrika'nın en yüksek gökdeleni, Çin'in en az gelişmiş şehirlerinde yükselen binalar, üç boyutlu çit ve grafitiyle boyanmış savaş uçağı, mimari ve tasarımda yaratıcılığın geldiği son nokta konusunda bilgi veriyor



UGANDA
Afrika'nın en yüksek gökdeleni
Afrika ülkelerinde Uganda ülkede ilk defa yapılacak gökdelen projesiyle uluslararası mimarlık çevrelerinde adından söz ettirmeye başladı. Capita Symonds Mimarlık tarafından hayata geçirilecek Kampala Tower adını taşıyan proje 222 metre yükseklikte olacak. Hem Uganda'nın hem de Afrika'nın sembol binalarından biri olması hedeflenen Kampala Tower, 60 katta 100 bin metrekare kullanım alanında oluşacak ve 12 bin kişinin çalışmasına imkan verecek. Yatırımı Uganda Hükümeti tarafından yapılan proje halen plan aşamasında bulunuyor.

Arizona- ABD
Grafitili savaşı uçağı
İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan ve Arizona'daki Pima Air and Space Museum'da (PIMA) sergilenen bu uçak, tasarımda yaratıcılığın geldiği nokta konusunda ipuçları veriyor.Küratörlüğünü Eric Firestone ile Carlo Mccormick'n yaptığı bu proje İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan uçakları grafitilerle renkli hale getirerek savaşın izlerini geride bırakmayı hedefliyor. 'Dönüş yolculuğu' adı verilen bu grafitili uçak, savaş müzesindeki diğer kalıntılara da esin kaynağı olacak.

ABD
Üç boyutlu çit
Mimari projelerin yanı sıra son dönemde tasarım projeleri de dikkat çekiyor. Çok küçük detayların tasarımla birleşince harikalar yaratabileceğini gösteren örneklerden birini 'Çit' adı verilen bu proje oluşturuyor. Stadyum ya da gece kulübü gibi mekânlarda kullabilebilecek bu sistem dış cephe malzemelerine bir alternatif oluşturuyor. Sistem çitlerle etrafı kapatılan alanları üç boyutlu hale getirerek modern bir görünüm de kazandırıyor. Heri& Salli Mimarlık tarafından hayata geçirilen bu proje estetik görüntüsüyle de dikkat çekiyor.

CHENGDU-ÇİN

Çin'in mavi gökyüzünde bir Alman
Almanya merkezli KSP Jürgen Engel Architekten International Çin'de Mavi Gökyüzü projesi olarak adlandırılan ve ülkenin gelişmekte olan şehirlerinden Chengdu'da hayata geçirilecek projenin ihalesini kazandı. Frankfurt başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde gökdelen projeleriyle tanınan mimarlık şirketi, Pekin semalarına da Chengdu projesiyle adını yazacak.5 bin 470 ofisin yer alacağı bu devasa proje Çin'de enerji tasarruflu binalar arasında da bir model oluşturacak. Bu nedenle de 180 metre yüksekliğe sahip olan binanın dış cephesi için alternatif bir model oluşturuldu. Yıl boyunca ortalama sıcaklığın 17 derecede seyrettiği şehirde projenin dış cephesi güneş ışığını depo ederek binanın ısıtmasında kullanacak. Toplam 45 kattan oluşacak binanın 6 ile 44'üncü katları ofis alanı olarak kullanılacak. Giriş ve üst bölümlerde sosyal tesisler en üst katta ise sky lounge olarak adlandırılan bir restoran-bar'a yer verilecek

WUJİANG- ÇİN
Aerodinamik tasarımlı gökdelen
Şikago merkezli Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) Mimarlık da Çin'in Wujiang şehrinde yapılacak Greenland gruba ait Suzhou Center binası projesini kazandı. 358 metre yüksekliğiyle rekorlar serisine adını yazdıracak olan yapı bölgenin sembol binalarından biri olacak. Aerodinamik olarak adlandırılabilecek tasarımıyla dikkat çeken yapı 75 kattan oluşacak.İçerisinde otel tarafından işletilecek apartman daireleri, otel ve perakende alanlarıyla birlikte şehir içinde bir şehir yaratacak. Jiangsu bölgesindeki Taihu Nehri'nin de hemen kenarında yer alacak yapı manzarasıyla da dikkat çekecek. Proje bir gökdelen olmasına rağmen giriş katında doğal havalandırma yapılacak, sıcaklığın arttığı üst katlara doğru ise dış cephede sağlanan doğal klimalar devreye girecek.

DİLEK TAŞ/Sabah


Geri Dön