04 / 05 / 2024

Haydarpaşa Gar ve Kadıköy Meydanı imar planı 7 Mart’ta askıdan iniyor!

Haydarpaşa Gar ve Kadıköy Meydanı imar planı 7 Mart’ta askıdan iniyor!

Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 07 Mart 2014 Cuma günü askıdan iniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, planı 13 Aralık 2013 tarihinde onayladı. İşte tüm notlarıyla o plan…



Kadıköy İlçesi, 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı plan notlarında değişiklik yapılmasına ilişkin tasdikli plan 07 Mart 2014 Cuma tarihinde askıdan indiriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 27603 dosya numaralı Haydarpaşa Gar ve Kadıköy Meydanı imar planını 13 Aralık 2013 tarihinde onayladı.

Plan, 07 Şubat 2014’te askıya çıktı. İşte o plan!


Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı 

Plan Uygulama Hükümleri

1. Genel Hükümler

1.1. 1/5000 ölçekli Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Plan Paftaları, Plan Açıklama Raporu ve Plan Uygulama Hükümleri ile birlikte bir bütündür.

1.2. Tescilli Yapılar, Tescilli Anıt Eserler, Anıt Ağaçlar ve Doğal Anıtlar; Plan onama sınırları içinde ilgili K.T.V.K. Bölge Kurulu kararları ile tescil olunan, tescilli anıt yapılar, tescilli anıt ağaçlar ve diğer tescilli yapılar korunacaktır. Tescilli yapılar emsale dahil olup, planda ölçek nedeni ile gösterilemeyen tescilli eserlere getirilecek işlevler 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları'nda kesinleştirilecektir. Söz konusu eserlere, Kurul Kararı doğrultusunda nitelikli eklemeler yapılabilir. Sit alanında ilgili K.T.V.K Bölge kurulu'nun onayı ile uygulama yapılacaktır.

1.3. Siluet; Haydarpaşa Planlama alanı ve çevresindeki tüm yapılaşmalarda alanın İstanbul silüeti bakımından önemli bir konuda bulunduğu gerçeği göz önünde bulundurulacak, doğal çevre, anıt eser ve görsel etki alanları gibi özelliklere göre irtifalar belirlenecektir. Alanın kıyı kesiminde yapılacak yeni yapılar (Selimiye Kışlası ve Marmara Üniversitesi gibi) önemli eserlerin silüetini olumsuz olarak etkilemeyecek konumda ve yükseklikte olacaktır.

1.4. Kontur-Gabari-Cephe; Haydarpaşa Bölgesi veÇevresi'nde alanın kimliğine uygun, kontur - gabari - ve cephe özellikleri ile bölge karakteristiğini bozmayacak yapılar yapılacaktır.

1.5. Uygulama İmar Planı: Proje alanındaki uygulamalar ile 3. ve 4. maddedeki konular bu plana uygun olarak yapılacak kentsel tasarım rehberine göre şekillenecektir. Kentsel Tasarım Rehberi Projeleri, yapılacak olan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na altlık teşkil edecektir.

Kentsel Tasarım Projeleri; Haydarpaşa Planlama Alanı'nda yapılması öngörülen kentsel tasarım projeleri yarışma, davet ya da benzeri bir yöntem ile elde edilecektir.

Bu projeler;

a) Alanın Tarihsel - Kültürel - Fiziksel ve Doğal Karakterine uygun, kıyı kimliğinin sürekliliğini esas alan, bölge özelliklerini yansıtarak koruyacak, canlandıracak kriterleri belirleyerek ve silüet etkisi göz önünde bulundurularak hazırlanacaktır.

b) Alanın metropol içindeki konumu ve önemi doğrultusunda sanat, kültür, dinlenme, eğlence vb. sosyal aktivite alanları ile gecçe-gündüz yaşam dengelerini koruyan doğal ve ekonomik sürdürülebilir odaklı düzenlenecektir.

c) Manzara, güneş, rüzgar, ağaç, yeşil örtü, su, hava sirkülasyonu, mikro klima vb. doğal veriler dikkate alınarak azami ölçüde değerlendirilecektir.

d) Toplu taşıma aksları, durak yerleri, yaya yolları, ticari birimler, kent meydanı, vb. özel ve kamusal alanlar düzenlenecektir ve bu alanların entegrasyonu sağlanacaktır. Yaya sirkülasyonunun devamlılığını sağlayıcı her türlü önlem alınacaktır.

e) Alanda belirlenecek meydanlar yayalaştırılarak; meydan ve çevresinde peyzaj düzenlemeleri, yaya yolları, bisiklet yolları, ulaşım sistemleri ile ilişkiler sağlanacaktır.

1.6. Afet Durumları: Planda genel olarak belirlenen Afet Durumlarında kullanılacak Heliport Alanları dışında; merkezi özellik gösteren, yakın çevresinde sağlık, itfaiye, iletişim-haberleşme vb. tesislerin bulunduğu ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan, yeşil alanların uygun noktalarında, kamu binalarının bahçe ve çatılarında, İ.B.B Ulaşım Daire Başkanlığı ve ilgili K.T.V.K. Bölge kurulu görüşü doğrultusunda, Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği'ne uyulmak koşulu ile yükseltilmiş platform ve yapılaşma yapılmaksızın kamuya ait "Helikopter İniş - Kalkış Pistleri" (Heliport Alanı) düzenlenebilir.

1.7. Jeolojik - Jeoteknik Etütler; Planlama alanında yapılacak yapılarda, parsel ölçeğinde yapılacak Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporları'nda gerekli görülen önlemler alınarak ve Deprem Yönetmeliği (DBYBHY, 2007) şartlarına göre uygulama yapılacaktır. Mikrobölgeleme Çalışması Yerleşime Uygunluk Haritası ve Açıklama Raporu doğrultusunda, Zemin Jeolojik-Jeoteknik etüt raporları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın ilgili yönetmelik ve genelgeleri ile İstanbul İmar Yönetmeliği'nde belirtilen esaslara uygun hazırlanacaktır. Tüm yapılarda ayrıntılı zemin etüdü yapılmadan yapı ruhsatı verilemez.

1.8. Taşıt Yolları; Planlama alanı içerisinde belirlenen Taşıt yolları genel ulaşım sistemini ve ortalama yol genişliklerini tanımlamakta, genel ulaşım şemasını göstermektedir. Ayrıntılı ulaşım etütleri doğrultusunda yol genişlikleri ve imar istikametleri 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarında belirlenecektir.

1.9. Raylı Sistemler; Planda Üsküdar - Kadıköy ilçeleri arasındaki ulaşım sürekliliğinin sağlanması amacıyla önerilen raylı sisteme ait güzergah şematik olup güzergah ve istasyon noktaları ilgili proje çalışmaları sonrasında 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarında kesinleşecektir ve uygulama eş zamanlı yürütülecektir.

1.10. Yaya yolları; Planlama Alanında; Harem Kadıköy aksını birleştirecek Cadde Tramvayı'nın ana yaya aksı ile desteklenmesi şartı ile sahil boyunca gezinti aksları, meydanlar oluşturulacak ve yaya akışı bütünlüğü sağlanacaktır.

1.11. Ulaşım Entegrasyonu; İlgili kurumların koordinasyonunda, toplu ulaşım hatlarının, Haydarpaşa Planlama alanında yer alan ve önerilen ulaşım sistemlerinin entegrasyonu sağlanacaktır. Planlama alanında mevcut açık otopark alanlarının zemin altları da otopark alanı olarak kullanılabilir. Zemin üstünde yeşil dokuya uygun peyzaj düzenlemesi yapılacaktır.

1.12. İskele Alanları; Deniz yolları iskeleleri eğer varsa Kültür ve Tabiat Varlıkları yeraltı ve yerüstü envanteri ile mevcut ve kayıp Eski eser araştırma envanterinde yer alan yapılar korunmak şartıyla yapılacaktır.

1.13. Kavşaklar; Plandaki kavşaklar şematik olarak işlenmiş olup, bu alanlar kavşak düzenleme alanı olarak belirlenmiştir. Kavşak düzenleme alanlarında 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının hazırlanması aşamasında ilgili kurum görüşleri alınarak detaylı düzenleme yapılacaktır.

1.14. Planlama Alt Bölgeleri - Zonlar; Haydarpaşa Planlama Alanında, bütüncül bir yaklaşımla; arazi kullanım türleri, işlevler, yapılaşma şartları gibi farklı karakter ve özellikler gösteren bölgelerde planlama alt bölgeleri oluşturulmuştur.

1.15. Açıklanmayan hususlarda İstanbul İmar Yönetmeliği hükümleri ve KTVKBK kararları geçerlidir.

1.16. Alanda yapılacak uygulamalardan önce ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışması yapılacaktır.


2. Özel Hükümler

2.1. Plan Alt Bölgeleri

2.1.1. Turizm - Ticaret Alt Bölgesi

2.1.1.1. Turizm - Ticaret Alt Bölgesi karma kullanımlara konu olacaktır. Bu işlevler turizm, ticaret, ofis alanlarını içerecektir. Bölgede yer alacak konaklama tesisleri alanın en az yüzde 60'ını teşkil edecektir.

2.1.1.2. Turizm - Ticaret alt Bölgesi ticaret, hizmet ve konaklama alanlarından oluşmaktadır. Bu alanlarda; ticari hizmet veren, büro, lokanta, çarşı, banka vb. yapılar yapılabilir. Konaklama alanlarında; eğlenme, dinlenme konaklama ve pansiyon alanları, turizm acentesi, kitapevi gibi hizmet birimleri ve rekreasyon alanları yer alabilir.

2.1.1.3. Turizm - Ticaret Bölgesinde, yapılaşma koşullarındaki ana ilke; Haydarpaya kıyı alanları ile bütünleşecek, kentsel kimliği ile uyumlu ve siluetin korunmasını sağlayan tasarımların oluşturulmasıdır.

Turizm - Ticaret Bölgesinde emsal 1.50'dir. Yapılarda en fazla yükseklik 4 kattır.


2.1.2 T.C.D.D. Gar, Çevresi ve Geri Sahası Alt Bölgesi

2.1.2.1 Kültürel Tesis Alanı; Kültürel Tesis alanında; kültür merkezleri, halk eğitim merkezleri, mesleki-sosyal-kültürel eğitim merkezleri, kültür evleri, kütüphane., araştırma merkezleri, müze, tiyatro-sergi-konser-konferans, kongre salonları vb. kültürel yapılar ile alanın yüzde 20'si kadar ticaret yapıları yapılabilir. Bu alanlarda emsal 1.000'dır. Yeniden yapılanma koşulunda mevcut yapıların çekme mesafeleri korunacaktır.

2.1.2.2. Turizm, konaklama ve kültürel tesis alanı (T.K.K.);Bu alan, Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama şeklinde karma kullanımlara konu olacaktır. Alanda yer alacak kültürel ve sosyal tesisler, alanın en az yüzde 30'unu oluşturacaktır. Bu alanlarda emsal 1.50'dir.

2.1.2.3. İdari Tesis Alanı; İdari Tesis alanlarında; Karakol, zabıta, sağlık birimi, turizm danışma merkezi vb. idari yapılar yapılacaktır.

2.1.2.4. TCDD Hizmet Alanı (T.C.D.D.); Planlama alanındaki ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi sürecinde banliyö istasyonu olarak sürdürdüğü işlevinin yerine, İstanbul -  Ankara  Hızlı Tren Projesi kapsamında istasyon alanı olarak hizmet verecektir. İşletmenin ihtiyacı olan gar binası, yönetim birimleri, bakım atölyesi, sosyal tesisler vb. bu bölgede yapılacak olup yapılaşma koşulları avan proje ile tespit edilecektir. Bu alanlarda emsal 0.30'dur.

2.1.2.5. Gar, Kültürel Tesis, Turizm, Konaklama Alanı (G.K.T.K.); Haydarpaşa Gar Binası'nın zemin katı ve ihtiyaç duyulduğu taktirde üst katları, TCDD işletmesinin Gar hizmetleri için kullanılacaktır. Gar Binası'nın geri kalan kısmı ve zemin üst katları ise tarihi, kültürel ve sosyal altyapısı ile ön plana çıkacak (konser, kongre, sergi ve müze vb.) kültür merkezi, sosyal tesis ve konaklama tesisi olarak kullanılacaktır.

2.1.2.6. Ticaret Alanı (T); Bölgede yer alan ticaret (ofis) alanlarında ticaret fonksiyonu ile birlikte hizmet sektörüne hitap edecek ofis binaları ile bütünleşen, alanın gece de canlılığını sağlayacak olan ve kıyı alanları ile bütünleşecek lokanta, kafeterya, çayhane gibi yeme içme birimlerine yönelik birimler, konut ve günü birlik turizm tesisleri düzenlenebilir. Bu alanlarda emsal 2.00 olup yapı yüksekliği Gar Binası'nın çatı döşeme üst kotunu geçmeyecek ve kademeli olarak artacak şekilde, çevre koşulları dikkate alınarak alt ölçekli planlarda ve kentsel tasarım projelerinde belirlenecektir. TCDD alanının çevresindeki T rumuzlu ticaret alanı olarak belirlenen bölgelerin zeminaltında kamu kullanımına yönelik otopark yapılabilir.

2.1.2.7. Alanda bulunan dini tesis alanında, dini idari hizmet birimleri yapılabilir.

2.1.2.8. TCDD Hizmet Alanında, planlama alanının kuzeyi ve güneyi arasındaki fonksiyon alanlarının entegrasyonu ve yaya ulaşımının sağlanması amacıyla zemin altında yeraltı çarşıları ve yaya geçişleri ile yer üstünde kültür ve ticaret işlevini sağlayan platformlar ile yaya geçişleri düzenlenebilecektir.

2.1.2.9. Planlama alanının doğusunda kalan aktif yeşil alanın zemin altında İbrahimağa Aktarma Merkezi ile alandaki aktivitelerin entegrasyonunun sağlanması amacıyla yeraltı otopark alanları düzenlenecektir. TCDD alanının doğusunda yer alan aktif yeşil alan olarak belirlenen bölgede toplu taşıma peron alanları düzenlenecektir.

2.1.2.10. Yapı Yaklaşma Sınırı; Alan içinde bulunan TCDD Hizmet alanı içerisinde yürütülen faaliyetlerin ve çevrenin güvenliğinin sağlanması amacı ile bu alanı çevreleyen fonksiyon alanlarında yapılacak yapılar TCDD Hizmet Alanına 20 metreden fazla yaklaşamaz.


2.1.3. Kadıköy Merkez Alt Bölgesi

2.1.3.1. Kültürel Tesis Alanı; Bu alanlarda yeni yapı yapılamaz. Ancak alandaki tescilli yapılar kültür merkezi, halk eğitim merkezi, mesleki-sosyal-kültürel eğitim merkezi, kültür evi, kütüphane, araştırma merkezi, müze, tiyatro-sergi-konser-konferans, kongre salonu vb. kültürel amaçlı kullanılabilir.

2.1.3.2. Fuar, Panayır ve Festival Alanı (F): Ulusal veya yerel ölçekli fuar, panayır, festival, kutlama, anma vb. etkinliklerin yapılacağı alanlardır. Etkinlik zamanında kullanılmak üzere bodrum yapılmamak şartıyla emsale dahil olmayan geçici ve takılıp sökülebilen hafif malzemeden, bodrumsuz üniteler oluşturulabilir.

2.1.3.3. İskele Alanı; İstanbul'un deniz ulaşım payının arttırılması ve Kadıköy bölgesinde ulaşım probleminin çözümü için Kadıköy Merkez Bölgesi'ndeki iskele alanlarıdır.

2.1.3.4. İSKİ Hizmet Alanı (İSKİ); İSKİ Genel Müdürlüğü tarafnından kullanılan alanlardır. Bu alanın çevresinde planda gösterildiği gibi, mevcut ağaçların korunması kaydıyla boş alanlarda alanın doğal yapısı, bölgenin toprak ve iklim karakteristiğine uygun olarak ağaçlandırma yapılacaktır.


2.2. Açık Yeşil Alanlar

2.2.1. Aktif Yeşil Alanlar; Kamusal kullanıma yönelik olarak düzenlenecek açık alanlardır. Park ve Rekreasyon Alanları; Parklar, gezi ve dinlenme alanları, seyir terasları, manzara noktaları, açık ve kapalı sergi alanları, vb. gibi etkinlikleri içeren rekreasyon alanları olarak düzenlenecektir. Bölgenin yeşil alan, park gereksinimi karşılayacak bu alanlarda, çevrelye uyumlu doğal değerleri ortaya çıkarak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre uygulama yapılacaktır.

2.2.2. Planlama alanında yer alacak aktif yeşil alanlar, iskele alanları ve yaya aksları, kentsel tasarım projeleriyle yapılaşmış çevre ile bütünleştirilecektir.

2.2.3. Planlama Alanı içerisinde yer alan aktif yeşil alanlar birbirini tamamlayan bir sistem olarak düşünülmüştür.

2.2.4. Planda bulunan aktif yeşil alanlarda her bir tesisin taban alanı 5000m2'yi, Emsal 0,03'yi ve 2 kat yapılaşma değerini aşmamak koşulu ile sosyal kültürel tesisler yapılabilir. Aktif yeşil alan olarak belirlenen bölgelerde zemin - altı geçiş güzergahında ticari birimler ve otopark yapılabilir.


Haydarpaşa Gar ve Kadıköy Meydanı imar planı içintıklayın!

 

  

 

 

 

 

 


Geri Dön