28 / 03 / 2024

Hisseli tapu masrafı!

Hisseli tapu masrafı!

Hisseli tapu masrafı taşınmazın satış bedeli üzerinden yüzde 16,5 oranında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Hisseli tapu masrafı, müstakil tapu masrafı ile aynı ölçüde uygulanıyor...




Hisseli tapu masrafı!


Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 16,5 oranında masraf alınıyor.


Tapu harcı gayrimenkulün gerçek alım-satım bedeli (belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az  olmamak şartı ile) üzerinden hesaplanıyor. Gerçek alım –satım bedelini beyan edecek olan satıcı ve alıcıdır. Ancak ülkemizde emlak piyasası şeffaf olmadığı için; gerçek bedelin tespiti zor oluyor. Birçok kişi de tapuda az harç ödemek için; gerçek bedeli bildirmiyor. Bu durum ileride karşılaşabilecek birçok sorunu da beraberinde getirebiliyor. İlerleyen zamanlarda yapılan inceleme neticesinde tapu değerinin düşük gösterildiği tespit edilirse; ödenmemiş harç miktarı cezalı ve faizi ile birlikte tahsil edilebiliyor.


Gayrimenkulün gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması halinde, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınır. Bu durumda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılır.



Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?
Hisseli tapu satışı!
Hisseli tapu ayırma işlemleri!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön