25 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: İnşaat sektörü stoğa çalıştı!

Hüseyin Aslan: İnşaat sektörü stoğa çalıştı!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, toplamda 1 milyon konutun elde kaldığını belirterek "İnşaat sektörü sadece stoğa çalıştı ve ciddi bir şişkinlik söz konusu" diye konuştu.



Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2014'ün ilk dört ayında konut satışlarında yüzde 8 gerileme yaşandığını ve toplamda 1 milyon konutun elde kaldığını belirterek," İnşaat sektörü stoğa çalıştı ve ciddi bir şişkinlik söz konusu. Bu da ciddi bir kriz beklentisi yaratıyor. Belediyelerin talep ettiği inşaat ve oturma ruhsatı bedelleri makul seviyelere düşürülmeli, hükümette acilen 1984-90 dönemindeki gibi özellikle kooperatiflere vergi ve harç muafiyeti getirmelidir" dedi. 


Türkiye İstatistik Kurumunun konut sektörüne yönelik verilerini değerlendiren Aslan, yılın ilk dört ayında konut satışlarında yaşanan yüzde 8'lik gerilemenin kriz göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Kredili konut satışları geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre % 50 oranında azalırken ve kredili konut alımında da yüzde 30 gerileme yaşandığına işaret eden Aslan," Bu rakamlar ve stoğa dayalı üretimin yarattığı şişkinlik, sektörü ciddi bir krize sürüklüyor. Kapıdan mobilyaya, mutfaktan banyoya 300 yan sektörü de ilgilendiren bu konu şu an hükümetin önceliği olmalıdır. Konut satışlarının düşmesi, konuta ihtiyacın olmamasından değil, özellikle dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünün her geçen gün için biraz daha azalmasından kaynaklanmaktadır" dedi. 


İzmir'de konutların yüzde 40'ınm kiralık olduğunu, emekli, dul, yetim, dar ve sabit gelirliler için belediyelerin imarlı, alt yapılı arsa üretmesi gerektiğine vurgu yapan Aslan, " Merkezi hükümet de, TOKt'nin ilk yıllarında olduğu gibi uzun vadeli, düşük faizli ve konut maliyetinin % 80'ni kadar kredi olanağı sağlamalı, EgeKoop gibi konut üretimi ve kentçilik konusunda başarısı kanıtlanmış üst birlikler, tıpkı 1984-1990 dönemindeki gibi vergi ve harçtan muaf tutulmalıdır."


Ticaret Gazetesi 


Geri Dön