20 / 04 / 2024

İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?

İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?

Mücbir sebep, Türkçede ortaya çıkan büyük doğal afetleri ve olayları ifade ediyor. Hukukta mücbir sebep hangi durumları ifade ediyor? İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?



İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?

Mücbir sebep, Türkçede ortaya çıkan büyük doğal afetleri ve olayları ifade ediyor. Hukukta mücbir sebep ise, herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylar olarak tanımlanıyor.


Bir diğer ifade ile mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallere deniyor.


Mücbir sebep aynı zamanda bir hakkın kullanılmasına da engel teşkil edebilir veya hukuktaki sürelerin kaçırılmasına da neden olabiliyor.


İster hukuki sorumluluk ,isterse hakkın kullanılması bakımından olsun, bütün bu hallerde, mücbir sebep, sorumluluğu kaldırıcı, sorumluluğu ileri bir tarihe atıcı sonuçlar doğuracağı gibi, çeşitli hallerde sürelerin durmasının kabulü, yeni ek süreler tanınması veya başlangıçtaki sürenin hiç işlemediğinin kabulü, eski hale iade gibi hukuki çözümler de üretilmiştir. Peki, edinim tarihi mücbir sebep olarak sayılır mı?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, mücbir sebepler içerisinde  ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer haller bulunuyor. Ancak iktisap tarihi mücbir neden olarak sayılmıyor.



Mücbir sebep nedir?


Geri Dön