29 / 04 / 2024

İntifa bir irtifak hakkı mıdır?

İntifa bir irtifak hakkı mıdır?

Hukuksal olarak kullanma hakları diyebileceğimiz irtifak hakkı ve başkasına ait olan bir gayrimenkulden tam yararlanma ve kullanma hakkı dediğimiz intifa hakkı sürekli birbirine karıştırılıyor. Peki intifa bir irtifak hakkı mıdır?



İntifa bir irtifak hakkımı  mıdır?



İrtifak hakları, kanunda düzenlenmiş olup taşınır, taşınmaz malların kullanım haklarını içeren bir hak grubudur. İrtifak hakları bir taşınmaz üzerinde kullanım ve rıza gösermeyi, mülkiyet özgü bazı hakların kullanılmasından kaçındıran ayni hak olarak kurulan haklardır. İrtifak hakları şahsı bağlı ve eşyaya bağlı olmak üzere ikiye ayrılırlar.


İntifak hakkı ise bir başkasına ait olan taşınır taşınmaz mallar üzerinde tam yararlanma ve kullanma yetkisi tanıyan haklardır. Ancak intifak hakkı kurulması sürecinde kuru mülkiyetin sahibinin mülkiyet üzerindeki öz değerini kendisinde tutuluyor. Kuru mülkiyet sahibi mülkiyetin gerçek sahibi ancak yararlanı ve kullananı intifa hakkı sahibidir.



İntifa hakkı ile irtifak haklarının kesiştiği nokta ise, intifa hakkının şahsi irtifak haklarına ait olmasıdır. Şahsi irtifak haklarının özelliği ise şahıs lehine tesis edilmiş olmaları ve lehine tesis edildikleri şahısla kaim olmalarıdır. İntifa hakkının kullanımı sadece taşınmaz mallarla ilgili olmamakla birlikte  menkul, hak veya  malvarlığı da intifa hakkının konusunu oluşturabiliyor.


İntifa hakkı, hak sahibine, zorunlu olarak, ayrılmaz bir biçimde bağlanıyor. İntifa hakkı, gerçek kişi lehine tesis edilebileceği gibi tüzel kişi lehine de  tesis edilebiliyor. Hatta birden çok kişi adına tesis edilen intifa hakkı, müşterek veya iştirak halinde de kullanılabiliyor.



İntifa hakkının kaldırılması!

İntifa hakkının harcı!

İntifa hakkı sahibinin ölmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön