29 / 04 / 2024

İpotek ne demektir?

İpotek ne demektir?

Borçlu bir kimsenin borcuna karşılık sahibi olduğu gayrimenkulü teminat olarak göstermesi ipoteği ifade ediyor. İpotek ne demektir, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İpotek ne demektir?

İpotek ne demektir, tanımı; İpotek, mevcut olan veya ileride muhtemel borçların teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmaz malın teminat gösterilmesidir. 


Borçlu kimse, borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etme hakkına sahiptir. Ancak, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.


İpotek, kredi borçlusu tarafından verilebileceği gibi, kredi ile hiç bir ilgisi olmayan taşınmaz maliki üçüncü bir kişi tarafından da verilebilir.


İpotek derecesi

Türk Medeni Kanununda yer alan maddelere göre, ipotek tesisinde derece uygulaması bulunuyor. Yani bir taşınmaz malın üzerinde çeşitli derecelerde ipotek tesis edilebiliyor. 


Serbest dereceden yararlanma hakkı

İpotek derecesinin bir üst sıranın boşalması halinde, boşalan sıraya yükselmesini sağlayan haktır. Bu hakkın ipotek resmi senedinde verilmiş olması gerekir. Aksi takdirde, bir üst sıranın boşalması halinde, ipotek dereceniz otomatik olarak bir üst sıraya yükselmiyor.


İpotek fek yazısı

Borçlu kimsenin gayrimenkulü üzerinde olan borcunu ödemesi sonucunda, tapu kütüğüne gayrimenkul üzerindeki tutu sınırlamasının son bulduğunu gösteren belirtkedir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön