03 / 05 / 2024

İrtifak hakkı haczi!

İrtifak hakkı haczi!

İrtifak hakkı, taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor. İşte İcra ve İflas Kanunu kapsamında bulunan irtifak hakkı haczi esasları...



İrtifak hakkı haczi!

İrtifak hakkı, taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor.


İrtifak hakkı haczi ile ilgili yasal hükümler, İcra ve İflas Kanunu kapsamında açıklanıyor:


İrtifak hakkı haciz...

Madde 125 – Artırma şartnamesinde taşınmazın, üzerindeki irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyetleri, ipotekler, ipotekli borç senetleri, irat senetleriyle birlikte satıldığı ve borçlunun bu taşınmaz ile temin edilmiş şahsi borçlarının da alıcıya intikal eyliyeceği tasrih olunur. 

 

İpotek ve ipotekli borç senediyle temin edilmiş olupta bu suretle müşteriye devrolunan borçtan asıl borçlunun kurtulması alacaklının müracaat hakkının mahfuz olduğunu ihaleden itibaren bir sene içinde kendisine bildirmemiş olmasına bağlıdır. (K. M. 803) 

 

Taşınmaz rehinle temin edilmiş muaccel borçlar, müşteriye devredilmeyip satış bedelinden tercihen ödenir.  Artırma şartnamesinde hangi masrafların müşteriye ait olacağı tasrih olunur. 


İrtifak haklarına mütedair ilamlar: 

Madde 31 – (Değişik: 14/1/2012-6103/41 md.) 

Bir irtifak hakkının kaldırılmasına yahut böyle bir hakkın tahmiline mütedair ilam icra dairesine verilince icra müdürü 24 üncü maddede yazılı şekilde yedi günlük bir icra emri gönderir. Borçlu muhalefet ederse ilamın hükmü zorla icra olunur. 


Rehinli taşınmazlar: 

Madde 309/f- (Ek: 17/7/2003-4949/84 md.) 

Malların üçüncü kişiye devredildiği hâller dışında, rehinli taşınmazların konkordato tasfiye memurları tarafından  pazarlık suretiyle satışı ancak, rehinli taşınmazın satış bedelinden alacağını tahsil edemeyen rehinli alacaklıların 

muvafakatıyla mümkündür. 


Aksi takdirde, söz konusu taşınmazlar ancak açık artırma yoluyla paraya çevrilebilir. Taşınmaz üzerindeki irtifaklar, taşınmaz yükleri, ipotekler ve şerh edilmiş kişisel hakların varlığı ve sırası, sıra cetveline göre belirlenir. 


Haciz yolu ile takip!



Geri Dön