29 / 03 / 2024

İslami fonlar faizsiz kredi ile İstanbul'a geliyor!

 İslami fonlar faizsiz kredi ile İstanbul'a geliyor!

Bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasalarından oluşan İslami finans endüstrisi, Türkiye için yeni olsa da gelişmiş batı ülkeleri için eskidir...



Bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasalarından oluşan İslami finans endüstrisi, Türkiye için yeni olsa da gelişmiş batı ülkeleri için eskidir.  Özellikle İngiltere, Körfez ülkelerindeki sermayeyi kullanmak ve ülkelerindeki Müslümanları finans sistemi içine çekmek için batıda faizsiz bankacılık ürünlerine yönelen ilk ülkedir. 


Dünyadaki faizsiz bankacılığın geçmişine bakarsak 2012 yılı itibarı ile Citigroup (Citi Islamic Investment Bank), USB, Deutsche Bank, HSBC, ANZ Grindlays, Lloyds TSB, BNP Paribas, Commerzbank, Sociate Generale  gibi finans kuruluşları faizsiz bankacılık ürünlerini müşterilerine sunmaktadır. Amerika’da ise ilk faizsiz finans kuruluşu, 1987’de kurulan Lariba Finance House ve HSBC’dir. Almanya’da ise 2010 yılında “Deutsche Bank “İslami Bankacılık” lisansını Malezya Merkez Bankası’ndan aldığını söylüyor. Ve Deutsche Bank sunduğu finansal ürünlerin “İslami prensiplere” uygunluğunu sağlamak için ilahiyatçılarla çalıştığını belirtiyor…


 Sayıları tüm dünyada yaklaşık 300’ün üzerinde olan Faizsiz Bankaların bugünkü merkezi doğuda Kuala Lumpur ve Dubai, batıda ise Londra’dır. Dünyanın mevcut siyasal ve ekonomik konjüktürüne göre bundan sonra faizsiz konut kredisinin merkezi İstanbul olacaktır.


Ernst&Young danışmanlık şirketinin “Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu 2011-2012” isimli araştırmasına göre 2010’da 416 milyar dolar olan İslami bankacılık varlıkları 2015’te 990 milyar dolara çıkacak.   Türkiye'nin İslami bankacılık varlıklarının ise 2015 yılında 87 milyar dolar olacağı öngörülüyor.  Türkiye’de  ‘faizsiz’ kullandırılan konut kredilerinin büyüklüğü haziran 2012 itibariyle 5.5 milyar TL’ye ve  2011'de Türkiye'de İslami fonların büyüklüğü ise yaklaşık  28 milyar dolara ulaşıyor.


Faizsiz Bankacılıkta Konut Kredileri Uygulamaları

1988 yılında Al Baraka,  Londra’da faizsiz konut kredisi verme faaliyetlerine başlıyor. 2003 yılında ise  Arab Banking Corporation’a bağlı Al Buraq isimli finansman şirketi, İngiltere’de faizsiz konut kredilerind en büyük pazar payına sahip oluyor. Al Buraq’ın verdiği faizsi konut kredisinde icare ve müşareke metodlarını birlikte kullanılmaktadır. Bu yönteme göre, alıcıi evin fiyatının en az %10’unu, banka ise kalanını ödemektedir. Bankaya yapılan ödeme 25 yıla kadar vadelendirilmektedir ve bankanın en önemli geliri, bu süre boyunca müşterinin bankanın evdeki mülkiyeti oranında ödemeye devam ettiği kiradır. HSBC Amanah ve IBB’nin gibi finans kuruluşlarının da yöntemi Al Buraq’a benzer tarzda işlemektedir.  Konut kredisi, ABD’deki İslami finans kuruluşlarının başlıca faaliyet alanıdır. 


Faizsiz konut kredi veren finans kuruluşları İstanbul’a yöneliyor..

İstanbul’un finans merkezi olması ve yeni mütekabiliyet yasası ile dünyada faizsiz konut kredisi veren finans kuruluşları İstanbul’a yöneldi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 8 Kasım’da düzenleyeceği “Türkiye’nin kredi görünümü” başlıklı konferans sonrasında Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilirse, bu yönelme daha da artacaktır.


  Yabancı, faizsiz konut kredisi veren kuruluşların Türkiye’ye gelmesi ile mevcut Konut kredisi piyasası da hareketlenecek. Türkiye’de  yıllardır Körfez Bölgesi sermayesinin  çekilmesi konuşuluyor. Ama henüz  “faizsiz yatırım enstrümanı üretme” konusunda ciddi adımlar da atılmadı.


İşe, “Gayrimenkul  Yatırım Borsası”nın kurulması ile başlanabilir. Katarlı, Kuveytli, Suudi Arabistanlı konut yatırımcıları kendi ülkelerinden, yerinden kalkmadan bu borsanın oyuncuları olabilmeli. Türk bankaları da, faizsiz konut kredisi verecek yeni rakiplerine karşı, yeni teklifleri ile konut alıcılarının karşısına çıkmalı. 


Devlet sosyal sorumluluk çerçevesinde Türkiye’de  İlk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki ev ve işyerlerini yıkan yoksullara ‘faizsiz’ afet kredisi verme kararı alıyor.  Ayrıca Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, birinci dereceden şehit yakınlarına faizsiz ve vadesiz konut kredisi imkanı sunma karar veriyor. 


Ama bu yetmez... %99’u Müslüman olan bir ülkede orta halli vatandaşlara da, Türk bankaları tarafından faizsiz konut kredisi imkanları ve seçenekleri artırılmalı. Eğer bu sağlanmaz ise, Londra kökenli finans kuruluşları  sahada yerini alıp Türkiye’deki Müslümanlara faizsiz konut kredisi verecek!…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 



Geri Dön