29 / 03 / 2024

İstanbul’da ev mi, Miami’de deniz manzaralı rezidans mı?

İstanbul’da ev mi, Miami’de deniz manzaralı rezidans mı?

Türk jet-set’ine Miami’de, Orlando’da ev satan adam anlattı: Son 3 yılda Türklerin Amerika’daki emlak yatırımları 2 kattan fazla arttı. En çok talep Miami’de okyanus manzaralı rezidanslara…



Süha Çolakoğlu, Türklerin ABD’den ev alırken danıştığı en önemli isim. Orlando’da yaşıyor. Ünlü ABD emlak zinciri Keller Williams’ın danışmanlarından. Aynı zamanda da kendi finansman şirketi USCO Capital Group CEO’su. Çolakoğlu geçen ay Türkiye’ye geldi, AKŞAM'ın sorularını yanıtladı. 


10 YILDA AMORTİ EDİYOR

Amerika'dan ev almak isteyen Türklerin, özellikle Miami, New York, Los Angeles, Santa Barbara ve  Washington gibi şehirlere yoğunlaştığını söyleyen Çolakoğlu, “Türklerin ABD’de emlak alımlarında son dönemlerde ciddi artış var. Bunun en önemli sebebi, fiyatların çok uygun olması. Bugün Türkiye’de 300 bin dolara 2+1 ev alamazsınız. Ama Miami’de 300 bin dolara okyanus manzaralı daire alabiliyorsunuz. Kira getiriniz de çok yüksek” dedi. ABD emlak piyasasında Türkler için büyük bir fırsat olduğuna vurgu yapan Çolakoğlu, ABD’de bir eve yatırılan paranın 10-11 yılda geri döndüğünü anlattı. 


ABD'DE NASIL EV ALINIR?

300 bin dolarlık ev üzerinden; Diyelim ki 100 bin doları peşin verdiniz. 100 bin dolar karşılığında 200 bin dolar kredi kullanıyorsunuz. 200 bin doların da aylık kredi ödemesi 1.600 dolar. Siz 100 bin dolar peşinle 300 bin dolara aldığınız evden aylık ortalama 2.500 dolar kira getirisini rahatlıkla alabiliyorsunuz. Dolayısıyla 1600 dolar cebinizden çıkardığınız zaman arada 900 dolar size net gelir kalıyor. Ve üstelik aldığınız ev, yılda ortalama yüzde 18-22 değer kazanıyor.  


Aynısı İstanbul’da 5 milyon $ 

SÜHA Çolakoğlu, “Miami’de deniz manzaralı,  şehir merkezinde rezidans daireyi 300 bin dolara alabilirsiniz. 400-500 bin dolarla çıktığınız zaman 50’nci katta manzaralı daire alabilirsiniz. Bu özellikte daireler İstanbul’da Boğaz’da ortalama 3-5 milyon dolar” diye konuştu.


Yazı Miami’de geçir, 9 ay kiraya ver

AMERİKA'DA ev satın alabilmek için orada ikamet etmeniz gerekmiyor. Sadece konsolosluktah vize almanız yeterli. Ayrıca aldığınız ev, oturma izni alma sürecini de hızlandırıyor. Miami’den 3 odalı bir daire alıp yazın kendiniz oturup geri kalan seneyi kiraya vermeniz de mümkün. Çolakoğlu’nun anlattığına göre böyle dönemsel kiralama yapan çok yatırımcı var.


Prosedürleri sistem hallediyor

ABD’de “Property Management” denilen ve “gayrimenkul yönetimi hizmeti” var. Danışmanlık firması, emlak yönetiminizi sizin adınıza gerçekleştiriyor. Bu yönetim, kiraların toplanması, aidatların ödenmesi, mortgage ödemelerinizin yapılması, yeni kiracı bulunması, evin boya badanasının yapılması, kiracının evden çıkmaması durumunda evin boşaltılmasının sağlanması gibi hizmetleri sağlıyor.


Akşam 



Geri Dön