16 / 04 / 2024

İstanbul'un finans merkezi olmasının konut sektörüne etkisi!

 İstanbul'un finans merkezi olmasının konut sektörüne etkisi!

İstanbul’un finans merkezi olması çalışmaları hızla devam ediyor. İstanbul’un dünyanın finans merkezlerinden biri olması konut sektörünü nasıl etkiler. Konut fiyatları ne olur?



Dünyadaki siyasal güçlerin değişim ve dönüşümler sonucunda dünyanın ekonomik aktörleri değişiyor. Buna paralel finans merkezlerinde de kayma oluyor. İstanbul’un finans merkezi olarak yükselen bir değer olması, Londra, Nev York, Hong Kong, Dubai gibi finans merkezlerinden önce İslami finansın başkentlerinden biri olan Kuala Lumpur’un tahtını sarsacaktır.   

Kula Lumpur’da dünya genelinde “İslami bankacılık ürünlerini” portföylerinde gösteren yaklaşık 300 kadar finansal kuruluşun, merkez veya temsilcilikleri bulunmaktadır.   İslami finans ile buluşmak isteyen batılı finansçılar da Malezya’da cirit atıyor… Sonuçta Malezya, 2012 yılının ilk 6 ayında 51 milyar dolarlık “sukuk” ihracatı yapıyor.


Türkiye, son 10 yıl içerisinde , 1.8 trilyon dolarlık ” Ulusal Varlık Fonları”nın sahibi olan Körfez ülkeleri ile yakın ilişki geliştiriyor ve ilk sukuk ihracatını 1.5 milyar olarak gerçekleştiriyor. Ancak gelen talep bu rakamın 5 katından fazla oluyor. İstanbul’un adım adım “İslami Finans”ın merkezi de olurken, Dünyanın finans devleri de İslami Finansın nimetlerinden faydalanmak için İstanbul’a gelecekler.


Citigroup Başkan Yardımcısı ve Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı Hamid Biglari, İstanbul’un bölgesel finans merkezi olma yolunda güçlü bir aday olarak öne çıktığını, bazı gereklilikleri yerine getirmesi durumunda finans merkezi olmak için çok iyi konumlanmış olacağını kaydediyor.


Körfez ülkelerinin “Ulusal Varlık Fonları” henüz yeterince Türkiye’ye gelmeseler de, fon sahipleri, yöneticileri, şahsi servetlerini Türkiye’de harcamaya başladılar. Birçok Arap şeyh, emir ve lideri Türkiye’den ev almaya ve Türk şirketleri ile ortaklık kurmaya başladılar..


MasterCard tarafından, 2012 yılında gerçekleştirilen  “MasterCard Hedef Şehirler İndeksi”’ne göre, 2012 yılı sonunda İstanbul, dünyanın en fazla ziyaretçi  çeken 5., Avrupa’nın ise 3.  şehri olacağı öngörülüyor.  Beşinciliğe  yükselten İstanbul’un geride bıraktığı şehirler arasında, Hong Kong,  Madrid, Dubai, Frankfurt, Kuala Lumpur, Seul, Roma, New York, Şangay, Barselona, Milano, Amsterdam, Viyana ve Pekin gibi şehirler bulunuyor. Araştırmada  İstanbul’dan “hedef şehirler arasındaki parlayan yıldız” olarak  bahsediliyor. 


 İstanbul’un Parlayan yıldız olması ile, Boğazının her iki yakasında da dünyanın saygın işadamları davetler, partiler verip düğünler yapmaya başladı. 2007 yılında Hindistan’ın en zengin ailelerinden demir-çelik tüccarı Shyam Bhatia, oğlu Vikram Bhatia’nın düğününü İstanbul Boğazında yaptığı gibi dünyanın önemli zenginleri de sadece iş için değil sosyal aktiviteler için de İstanbul’a gelecek…


İstanbul sadece  finans merkezi değil aynı  zamanda Afro-Asya’nın  kongre ve sivil toplum kuruluşlarının da merkezi olacak.  Sonuçta kongre, turizm, iş, yatırım, öğrenci, sağlık nedeniyle 5 kıtadan ,insanlar akın akın İstanbul’a gelecek. 

Bu gelişmeler sonucunda İstanbul’un lüks konut fiyatları Avrupa’da birçok şehrini geçti ve Londra ile yarışır hale geldi. Sadece lüks konutlarlar degil, studio tibi, 1+1 ve 2+1’lere de ciddi talepler olacak.


Tebernüş Kireççi’nin 2012 yılında çıkarttığı “Emlakta Mantık” kitabına göre, İstanbul’da üretilen konutların %10-20’sini Anadolu’daki yatırımcılar alıyor. Afro-Avrasya’nın gayrimenkulde fırsat kollayan yatırımcılarının Anadolu’daki yatırımcılardan daha fazla olduğu düşünülürse İstanbul’un Finans Şehri olmasından en fazla  payı  konut sektörünün alacağını söyleyebilirim.


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com



Geri Dön