16 / 04 / 2024

İzmirgaz’dan 5 bin kişiye istihdam!

İzmirgaz’dan 5 bin kişiye istihdam!

Dünyada gelişen olayların yakıt fiyatlarını etkilediğini belirten İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata, “5 bin kişi buradan evine ekmek götürüyor. Aile olarak bakacak olursak 20 bin kişi devletin sigortasından faydalanıyor” dedi




İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata, İzmir’deki doğalgaz kullanımı konusunda sorularımızı yanıtladı. Yandımata, 2005 yılında alınan lisansla İzmir'in şehir içi doğalgaz dağıtımında abone sayısının 517 bin 839’a yükseldiğini açıkladı. Doğalgazın her zaman diğer yakıtlardan ucuz olduğunu belirten Yandımata, “5 bin kişi istihdam ederek  İzmir  ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi.


Dünyada yaşanan olaylar gaz fiyatlarını etkiler mi?


Tabi ki de etkiler. Mesela Japonya'daki tusunami felaketi dünya enerji piyasasında fiyatları artırdı. Eskiden doğalgaz Türkiye'ye çok daha ucuza geliyordu boru hattından. Ama bir deprem geçirdiler nükleer santralleri yıkıldı, bundan dolayı dünyadaki tüm sıvılaştırılmış gazları aldılar ve piyasayı etkiledi. Herhangi bir yerde olacak bir olay fiyatları etkileyebilir. Şunu söyleyebilirim; her zaman doğalgaz diğer yakıtların altında kalır. Bu her zaman böyle olacaktır. Bunun tam tersi olma durumu yoktur. İnsanlar 75 TL'lik tüp yerine, 5 TL’lik doğalgaz kullanıyor.


Şuan ki abone sayınız ne kadar?


Şuan İzmir'de 517 bin 839 abonemiz var. Sıfırdan başladık ve bu sayıya ulaştık. İlk abonemizi 2005 yılının Ağustos'unda 1 abone, Eylül'de 28 abone aldık. Ekim ve Kasım'da abone almadık. 2008 yılında 476 abone aldık. Ve bunlar zamanla artış göstererek bu sayıya ulaştık. Daha da iyi olacağını düşünüyorum.


187 Doğalgaz Acil hattınız hakkında bilgi verir misiniz?


187 acil telefon grubumuz, merkez grubumuz yani doğalgaz acil dediğimiz grubumuz. Ücretsiz olarak aranan bir hat 24 saat boyunca bizim arkadaşlarımız burada nöbet tutuyorlar. Burada 24 saat nöbet tutan arkadaşlarımız dışında bizim sahada 24 saat bulunan arkadaşlarımız var vatandaşın hizmetinde... Arabalarla şehirde geziyorlar. Bunların görevi ise merkezden gelen acil ihbarı 15 dakika içinde sonuçlandırmak. Ellerinde telsizleri, bilgisayarları ihbar bekliyorlar. Merkeze gelen ihbar onların ekranına düşüyor ve onlar gidecekleri yeri biliyorlar ve 15 dakika içinde sonuçlandırıyorlar.


2014 yılı sonunda İzmir'de nerelere doğalgaz gidecek?


İzmir'de şuan itibariyle doğalgaz gitmeyen ilçemiz bulunmuyor. Biz burada daha önce doğalgazı istememiş ve yıkılıp tahribat görmüş olan yerlere doğalgaz götürüyoruz. Aliağa’dan Tire'ye kadar her yerde doğalgaz var.


Tam anlamıyla doğalgaz döşeme hatlarını bitmesi ne zaman sona erecek?


Döşeme hatları bitmez. Çünkü kentsel dönüşüm yapılıyor. Kentsel dönüşümün yapıldığı alanlara tekrar döşenecek, yıkılan evlere yeniden döşenecek, yani illaki 5-6 sene sonra yine döşemeler yapılacak bu yüzden bitmez. İzmir’de ne zaman inşaat işi biter, bu şehre artık inşaat yapılamaz denirse, o zaman doğalgaz işleri biter.


Sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?


Çok sayıda projemiz var. Öncelikle bizi çok gururlandıran 'İzmirgaz tiyatro atölyesi' olarak adlandırdığımız tiyatro ekibimiz var. Buna yeni başladığımıza rağmen tuttu. “Ağaç Ev” diye bir oyun oynuyoruz. 3. senemizi tamamladık. Burada biz çevreyi anlatıyoruz. Müzikal bir oyun. İlk başlarda dağınık yerlere gittik ama zaman içinde birçok ilçeye gittik. Bornova ve Bayraklı’da oynadık. Bu sene de Karabağlar'da oynadık. Sosyal sorumluluk projesi olarak, bizim gaz götürmediğimiz yerlerde de oyunumuzu oynuyoruz. Amacımız; öncelikle çocuklara tiyatro sevgisini aşılamak. Çünkü ben biliyorum ki oradaki çocukların çoğu hayatlarında ilk defa tiyatro oyunu seyrettiler. Birçoğu da son kez seyrediyorlar. Çünkü biz toplum olarak tiyatroya giden bir toplum değiliz. Ben üniversite hayatımdan biliyorum. Tiyatroya gitmemiş arkadaşlarım vardı. Emini ki hala da gitmiyorlardır tiyatroya. Dediğim gibi çevreyi anlatıyoruz. Çevre bilincini anlatabiliyorsak ne mutlu bize. Öğrenciler arasında belki tiyatroya meyil edenler olur. Ve oyuncu olurlar bu da bizi çok mutlu eder.


Bir de koronuz vardı…


Ayrıca kendi çalışanlarımızı eğlendirmek amacıyla kurduğumuz bir Türk Sanat Müziği koromuz var. Fakat artık bizim çalışanlarımızın dışına çıktı. Her sene Eylül'de burada sınav yapılıyor. Akif Özüşen TRT'den emekli hocamız çalıştırıyor. Çok iyi bir koromuz var. Geçen sene 2 tane konser verdiler Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde. 150 kişilik salonda merpenlerde oturan insanlar vardı. Bu seneki de çok ihtişamlı geçti ve seneye de devam edeceğiz.


Resim yarışmalarımız var. İlköğretim çağındaki çocuklara daha çok çevre temalı konuları ele alıyoruz. İnanılmaz güzel resimler geliyor. Ayrıca bir fotoğraf yarışmamız var. Amacımız İzmir'deki arkadaşlarımızın üniversiteli gençlerimiz bu yarışmalarda kendilerini göstermeleri... Fakat bu çalışmamız da amacını aşacak gibi duruyor. Çünkü çok değerli hocalar, öğrenciler katılıyor bunun içinde seneye İzmir'de genel bir yarışma yapacağız. Bu sene yaklaşık 600 fotoğraf yarışmaya katıldı. Herhangi bir sınırlamamız yok herkes bu yarışmaya katılabilir. Konumuz bu sene çevreydi, seneye farklı konular olacak. Gemiler, deniz, tarihi kapılar, çeşmeler gibi farklı konularda yapabiliriz. Bu sayede de İzmir'in farklı taraflarını, yönlerini, zenginliklerini görebiliriz. Kan bağışları yapıyoruz. Herhangi bir doğal afette, olağanüstü durumlarda kendi aramızda toplanıp, yardımlarda bulunuyoruz.


2005 yılında kuruldunuz, İzmir'in ekonomisine katkınız nedir?


İzmir ekonomisine oldukça fazla katkımız var. Hem de dillendirilmeyen bir katkımız var. Bizim firmamızda 300 kişi çalışıyor. Bizim yetki verdiğimiz 250 tane iş tesisat firması var. Bu firmaların hepsinde bir tane Makine Mühendisi çalışmak zorunda, 250 Makine mühendisi, 250 sekreter var. Her şirkette bir tane usta var, 250 usta yapar. 250 tane usta yardımcısı, 250 tane şoför var. Nerden bakarsak 2 bin 500 kişide iş tesisat firmalarımızda çalışanlarımız var. Tabii ki bunlar malzeme de alıyorlar. Boru, kombi, radyatör satan kişilerde ekmek yiyorlar. Mesela bizim trafiğe de çok faydamız var. Doğalgaz firması gelince insanlar kömür, mazot almıyor ve insanlar bunları almak için yola çıkmıyor bu da unutulan bir detay...


Bireysel ekonomiye çok faydamız olduğunu düşünüyorum. İstihdam olarak 5 bin kişi buradan evine ekmek götürüyor. Aile olarak bakacak olursak 20 bin kişi devletin sigortasından faydalanıyor bu şirkette çalıştığı için.


Eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Doğalgaz aboneliklerinin kış aylarına bırakmadan yaptırılması gerekiyor. Kış aylarında bir yoğunluk oluyor doğal olarak. Bunda bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Aboneliklerimizi veriyoruz. Fakat iç tesisat firmaları fiyatları arttırıyorlar. Benim tavsiyem, Ağustos, Eylül aylarında doğalgaza geçecek ailelerin projelerini ve iç tesisatlarını yaptırmalarıdır.  


Yenigün



Geri Dön