29 / 03 / 2024

Kaçak inşaatın mühürlenmesi!

Kaçak inşaatın mühürlenmesi!

Kaçak inşaatın mühürlenmesi, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı ve ya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse gerçekleşiyor...




Kaçak inşaatın mühürlenmesi!


Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse yapı derhal mühürlenerek inşaat durduruluyor.  


Mühürleme işlemi yapılırken, inşaatın ne şekilde ruhsatsız olduğu ya da onaylı proje ve proje eklerine aykırı olduğu kısımları ve seviyesi Mühürle Durdurma Zaptına yazılıyor. Mühürle Durdurma Zabtı üç nüsha olarak düzenleniyor.

Bir nüshası inşaata çakılıyor. Bu işlem yapı sahibine aynı zamanda tebliğ niteliğini taşıyor. Bir nüsha inşaatın bulunduğu mahalle muhtarına bırakılıyor. Bir nüsha da belediye ekiplerinde kalıyor.


Kaçak inşaatın mühürlenmesi ve yıkım kararı birbirini takip eden işlemlerdir. Bu nedenle konu en geç üç gün içerisinde belediye encümenine sunulur. Belediye encümeni yazının kendilerine ulaşmasından itibaren en geç onbeş gün içerisinde olumlu ya da olumsuz cevabını veriyor. 


Kaçak inşaatın mühürlenmesi süresi otuz gündür. İnşaatın projesine aykırılığının büyüklüğü, encümen kararının gecikmesi gibi sebeplerden dolayı otuz günlük süre uzayabiliyor. Ruhsatsız bir yapı için encümenden yıkım kararı talebinden önce ruhsata bağlanıp bağlanamayacağı hakkında karar verilmesi gerekiyor. Yapı ruhsatsız ama İmar Durumuna uygun ise, yapı için sadece ruhsatsız olduğundan dolayı yıkım kararı alınamıyor.


Encümenden yıkım kararı çıktığı takdirde yapının sahibine ve fenni mesulune yazı ile bildiriliyor. Yıkım kararı çıktıysa yapının yıkılacağı açık şekilde yazılır. Yıkım kararı yapı sahibinin kendi adına çıkarılarak kendisine tebliğ edilir.


Otuz günlük süre sonunda mühürleme işlemi; yapı, ya ruhsata bağlanarak ya proje ve eklerine uygun hale getirilerek ya da cezanın infazı ile tamamlanarak mühür kaldırılıyor.

 


Kaçak yapı dilekçe örneği!
Kaçak inşaat nedir?
Kaçak inşaat nereye şikayet edilir?
Kaçak inşaat idari para cezası!





Geri Dön