19 / 04 / 2024

Karbon Saydamlık Projesi 2011 sonuçları açıklandı!

Karbon Saydamlık Projesi 2011 sonuçları açıklandı!

Akbank'ın desteği ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) ikinci yıl rapor sonuçları, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'un da katıldığı toplantıyla kamuoyuna açıklandı



Akbank'ın desteği ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanan dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) ikinci yıl rapor sonuçları, Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol'un da katıldığı toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Proje kapsamında İMKB-100 endeksine dahil şirketler sera gazı salımlarını ve iklim değişikliği risklerini yönetmeye yönelik stratejilerini yatırımcılarla paylaşmaya çağrıldılar. Sabancı Üniversitesinin, Ernst & Young Türkiye ofisinin katkılarıyla hazırladığı rapor, Türkiyede iklim değişikliği ile ilgili ana eğilimleri ve şirket raporlarının analizini içeriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti ve İstanbul İklim ve Enerji Merkezi Fahri Danışmanı Fatih Birolun konferansıyla başlayan toplantı, İklim Değişikliği ve Gelişmekte Olan Ülkeler konulu panelle devam etti. Panele Karbon Saydamlık Projesi'nin Global Operasyonlar Başkanı Sue Howells, F&C Yönetişim ve Sürdürülebilir Yatırımlar Direktör Yardımcısı Alexis Krajeski, UniCredit Kurumsal Sürdürülebilirlik CSR Müdürü Giorgio Capurri ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi, CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat katıldı. Panelistler gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliği ile mücadelede piyasa mekanizmalarının rolünü ve bu süreçte tek küresel raporlama projesi olan CDPnin katkısı ile ilgili görüşlerini aktardılar.

Konuşmasında, karbondioksit emisyonunun mevcut şartların devam etmesi durumunda 2035 yılında %50 artacağına dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Gerekli önlemleri almazsak dünya 6 derecelik bir sıcaklık artışıyla karşı karşıya kalacak. 2 derecelik kritik sıcalık artış limitini yakalamamız için az da olsa hala zaman bulunuyor. Fakat aradan geçen her yıl alınması gereken önlemleri daha da zorlaştırıyor ve maliyetleri artırıyor. dedi.
 
Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Karbon Saydamlık Projesinin Türkiyedeki çalışmalarına 2 senedir destek sağlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Hakan Binbaşgil ilki geçen sene Akbank sponsorluğunda yayınlanan raporun ikincisine olan katılımın ve geri dönüşlerin aradan geçen kısa sürede önemli ölçüde artmasını memnuniyetle izlediklerini de ifade etti. Binbaşgil, Akbank olarak İklim değişikliğiyle mücadele ve karbon salımının azaltılması konularındaki çalışmalara öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Akbankın desteğiyle hazırlanan ikinci Karbon Saydamlık Projesi Türkiye Raporu iklim değişikliği ile ilgili ana eğilimlere, kritik bilgilere ve şirket raporlarının analizine yer veriyor. Raporun içerdiği kritik bilgilerle, iklim değişikliğiyle ilgili mücadele ve çalışmalara ışık tutacak çok önemli çıktılar sağlayacağına inanıyorum. Düşük karbon ekonomisine geçişi küresel boyutta teşvik eden bu önemli projeyi 2012 yılında da desteklemeye devam edeceğiz dedi. 

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi, CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat, toplantıda yaptığı sunuş konuşmasında, Projeyi başlattığımızdan bu yana Türkiye'de iklim değişikliği konusundaki farkındalıkta çok önemli bir gelişme var. CDP projesinin bu gelişmeye önemli bir katkısı olduğunu düşünüyorum. CDP Türkiye iklim değişikliği konusundaki çalışmalarını toplumsal sorumluluk bilinciyle arttırarak sürdürecek, yeni alanlara taşıyacak ve kamu projelerine destek vermeye devam edecektir. diye konuştu.

Düzenlenen panelde konuşmacılar, iklim değişikliğinin yeryüzünde neden olduğu tahribatın geri dönülemez noktaya ulaştığına dikkat çekerek, iklim değişikliği kapsamında kredi ve finansman sağlayıcı kuruluşların giderek daha önemli bir rol oynadığının altını çizdiler.

Toplantı bu sene ilk defa verilen verilen Karbon Saydamlık Liderleri ödül töreni ile son buldu. . CDP verilerini ve metodolojisini kullanarak Ernst & Young Türkiye tarafından yapılan derecelendirmede sera gazı salımı ve iklim değişikliği riskleri yönetim stratejilerini kamuyla en şeffaf şekilde paylaşma kriterinde en yüksek puanları alan Türk Telekom ve Zorlu Enerji 2011 Karbon Saydamlık Liderleri ödülünü paylaştılar. Türk Telekomun ödülü Sabancı Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nihat Berker tarafından verilirken, Zorlu Enerjiye ödülünü Ernst& Young Türkiye Genel Müdürü Mustafa Çamlıca verdi.


Geri Dön