10 / 05 / 2024

Karot testi nedir?

Karot testi nedir?

Karot testi nedir? Karot testi neden yapılır? Karot alınacak yerin tespiti nasıl olur? sorularının cevapları ve karot testiyle ilgili diğer bilgiler detaylı olarak haberimizde yer alıyor..



Karot testi nedir?


Karot testi, inşaatlarda taze betondan numune alınamadığında durumlarda bitmiş binalarda betonarme karkas sistemin betonun sağlamlığını (mukavemetini) tesbit etmek için yapılıyor. Karot makinası yardımı ile silindir şeklinde alınan beton numuneleri,deney için kesilerek, başlıklanıp ve basınç deneyine tabi tutularak beton sağlamlıkları tespit ediliyor. 


Karot yöntemi tahribatlı bir yöntemdir. Her ne kadar taşıyıcı elemanlarda açılan boşlukların yüksek sağlamlıklı bir harçla kapatılsa da sonuçta taşıyıcı elemanda en az 5cm 

çapında kesme payı ile birlikte 8-10 cm uzunluğunda boşluklar oluşturuyor.


Karot alınacak yerin tespiti nasıl olur?


Numune alınacak elemanların seçiminde öncelik sırası şu şekilde olmalıdır;


- Yapısal elemanlarla aynı betona sahip yapısal olmayan elemanlar (parapet, bölme duvar, vb.)

- Perde

- Kolon

- Kiriş/Döşeme

 


Sonuç olarak beton karot numunesi alımı her şartta yapıya zarar veren tahribatlı bir yöntemdir. Karot alınacak yer mühendislik kaidelerine uygun olarak yapıya en az zarar verecek şekilde seçilmelidir. Karot sonuçlarının değerlendirilmesi, konuya hakim bir mühendis tarafından yapılmalıdır. Karot alımı esnasında emniyet kurallarına dikkatle riayet edilmeli ve elektrik çarpmasına karşı her zaman tetikte olunmalıdır.



Karot nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön