18 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır?

Sahibi olduğunuz arsa için müteahhitle kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapacaksanız uyulması gereken kuralları bilmeniz gerekiyor. İşte kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır? sorusunun yanıtı...




Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibi ile müteaahit firma arasında noter huzurunda kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak yapılıyor. Sözleşme dahilinde gerek arsa sahibinin gerek müteahhitin hak ve sorumlulukları tüm çıplaklığıyla belirtiliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, sahip olduğu arsaya müteahhit firma aracılığıyla bina yaptırmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bu sayede arsa sahibi para ödemeden daire sahibi olmuş oluyor. Söz konusu kat karşılığı inşaat sözleşmeleri Borçlar Kanunu'nun 355 – 371 maddelerindeki istisna sözleşmesi dahilinde belirtiliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde hem müteahhitin hem de arsa sahibinin yükümlülüklerinin yer aldığını belirtmiştik. Buna göre arsa sahibinin yükümlülükleri; 


-Arsa sahibinin inşaat tamamlandığında müteahhidin payına düşen dairelere karşılık gelen hisseyi Tapu Müdürlüğü'nde müteahhide devretme sorumluluğu bulunurken, 


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde müteahhide düşen yükümlülükler ise; 


-Söz konusun inşaatı imar mevzuatına göre yapma zorunluluğu, 

-Binada kullanılacak malzemelerin sözleşmede belirtilmesi,

-İnşaat ne zaman başlanıp, ne zaman bitirileceğinin yazılması 


Kat karşılığı inşaatlarda alınacak önlemler..

1.Mümkünse tamamlanıp iskanı alınmış ve kat mülkiyeti tesis edilmiş yapılardan alım yapın.

2.Henüz kat mülkiyeti tesis edilmemiş ancak kat irtifakı tesis edilmişse bu durumda inşaatın kaçak bir yönünün bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol ettirin.

3.Daire alacağınız müteahhitin daha önceden inşaat yapmış ,güvenilir ve işlerini düzgün yapan köklü bir firma olmasın özen gösterin.

4.Müteahhit ile arsa sahipleri arasında bir ihtilaf olup olmadığına davalık olup olmadıklarına dikkat edin mümkünse aralarında düzenlenen kat karşılığı inşaat sözleşmesini inceleyerek alım yapın.




Geri Dön