24 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler!

Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler!

Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler olan gayrimenkul malikinin mülkiyet hakkından doğan yetkilerini sınırlar ve onu arazisinde, bir yapının inşasına ve muhafazasına katlanmak zorunda bırakır...



Üst hakkı, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler olan taşınmaz malikinin mülkiyet hakkından doğan yetkilerini sınırlar ve onu arazisinde, bir yapının inşasına ve muhafazasına katlanmak zorunda bırakır (2), 


b) Kaynak Hakkı Kaynak hakkı, hak sahibine, bir başkasının arazisindeki kaynağın sularını almak ve kendi arazisine aktarmak yetkisini sağlayan bir irtifaktır. Kaynak hakkının, eşyaya bağlı irtifak veya şahsi irtifak olarak kurulması mümkündür. Aksi kararlaştı rılmadıkça, şahsi kaynak irtifakı devredilebilir ve mirasçıya intikal eder. Müstakil ve daimi hak niteliği taşıdığı durumlarda, gayrimenkul olarak tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya kaydedilir (3). 


3- Kat Mülkiyeti Kütüğüne Kayıtlı Bağımsız Bölümler Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerde gayrimenkul olarak sayılmıştır. Bunlar arasında madenler de yer almaktadır. 

MK'nın 718. maddesinde de bu durum açıkça ifade edilmiştir: "Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsar. 

Bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklarda girer." Adı geçen maddenin ikinci fıkrasında, "yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere" ibaresinden de anlaşılacağı gibi Kanun, kaynak hakkına sınır getirmiştir. 

Maden Kanunu gereğince; bütün maden hakları ve faaliyetleri ile ilgili teknik ve mali konuları içeren maden sicili, yönetmelikte belirtildiği şekilde, ilgili daire tarafından tutulmaktadır. Maden haklarının devri, intikal, haciz, rehin ve ipotek veya sona erme durumları bu sicile işlenir. Maden sicili alenidir ve ilgililer, sicil kayıtlarının, maden sicil memurlarından biri huzurunda gösterilmesini isteyebilir. Maden sicilindeki kayıtların bilinmediği iddia edilemez. Madenler üzerinde iktisap edilecek haklar, tescil edilmedikçe hüküm ifade etmez. 


Hürses / Şükrü Kızılot


Geri Dön