25 / 04 / 2024

Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri özelleştirme ihalesini IC İçtaş Enerji kazandı!

Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri özelleştirme ihalesini IC İçtaş Enerji kazandı!

Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri'nin özelleştirilmesi ihalesine 6 firma ve konsorsiyum katıldı. Katılan firmalardan ihaleyi 2 milyar 671 milyon dolar ile IC İçtaş Enerji kazandı...




Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri'nin özelleştirilmesi ihalesine 6 firma ve konsorsiyum katıldı. 24 Ocak olarak duyurulan ancak ekonomideki gelişmelerin ardından uzatılan son teklif verme süresi 10 Nisan'da tamamlanmıştı. 


Geçici teminat tutarı 60 milyon dolar olarak belirlenen Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ihalesinde zarfların açılmasıyla ilk turdaki en yüksek teklif 1 milyar 35 milyon dolar oldu. 


Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ihalesinde ilk tur sonunda fiyat 1 milyar 900 milyon dolara kadar çıktı. 


3 turda tamamlanan ihalenin ilk turunda Park Holding ve Konya Şeker ihale dışı kaldı. Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ihalesinin ikinci turunda ise en yüksek teklif 2 milyar 152 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 


3. turda ise Elsan Elektrik elendi. Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ihalesinin açık arttırım başlangıç tutarı 2 milyar 355 milyon dolar olarak belirlendi. Minimum arttırım turarı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi. 


Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri ihalesinde Limak ihaleden çekilince ihale Çelikler-Kalyon OGG ile açık arttırım devam etti. Açık arttırmada 2 milyar 400 milyon dolar, 2 milyar 500 milyon dolar, 2 milyar 600 milyon teklif geldi. 


Sonrasında ise Çelikler-Kalyon mola aldı. Çelikler-Kalyon Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi. İhaleyi 2 milyar 671 milyon dolar ile IC İçtaş Enerji kazandı. Afşin'den sonra en büyük kurulu güç iki santralde, Yeniköy Santralı 27, Kemerköy Santralı ise 20 yılık. 


İhale Muğla ilinde EÜAŞ'a ait; Kemerköy Termik Santrali ile taşınmazlarını, Yeniköy Termik Santrali ile Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların satış yöntemiyle; ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları ile Kemerköy İskelesi ve geri sahasında bulunan taşınmazların ise işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesini kapsıyor. İki santralin kurulu gücü 630 megavatla Türkiye'nin toplamının yüzde 30'una denk geliyor.


Daha önceden önyeterlilik ve teklif için başvuran katılımcılar: 


Özelleştirme kapsam ve programında bulunan; Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye ait; Kemerköy Termik Santrali ile Kemerköy Termik Santrali tarafından kullanılan taşınmazların, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye ait; Yeniköy Termik Santrali, Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ile taşınmazlar, Yeniköy Linyitleri İşletmesi’nin üzerinde bulunduğu taşınmazlar ile Yeniköy Termik Santrali tarafından kullanılan taşınmazların “Satış” yöntemi ile İlgili Maden Ruhsatları ve bu Ruhsatların kapsadığı Maden Sahaları ile Kemerköy İskelesi ve geri sahasında bulunan taşınmazların (Kemerköy Liman Sahası) “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile bir bütün halinde özelleştirme ihalesine 10.04.2014 tarih, saat 17:00’ye kadar başvuran katılımcılar aşağıda belirtilmiştir.

 

 

Önyeterlilik ve Teklif İçin Başvuran Katılımcılar:

 

1.      Park Holding A.Ş.

2.      Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş.  –Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu

3.      Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

4.      Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

5.      IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.

6.      Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.

 

Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön