25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm özel harcamalar!

Kentsel dönüşüm özel harcamalar!

Riskli yapıların tespit, tahliye ve yıktırma işlemlerinin gerektirdiği harcamalar kentsel dönüşümde özel hesaptan yapılacak harcamalar arasında yer alıyor. Peki diğer özel hesaptan yapılacak harcamalar nelerdir?



Kentsel dönüşüm özel harcamalar!

Kentsel dönüşümde hangi harcamaların özel hesaptan yapıldığına ilişkin esaslar, 13 Eylül 2012 tarihinde 28410 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Gelir, Harcama, Kredi ve Kaynak Aktarımı Yönetmeliği kapsamında bulunuyor.


Yönetmeliğe göre; Riskli yapıların tespit, tahliye ve yıktırma işlemlerinin gerektirdiği harcamalar ile hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere verilebilecek faiz desteği gibi harcamalar kentsel dönüşümde özel hesaptan yapılacak harcamalar arasında sıralanıyor.


Kentsel dönüşüm özel harcamaları:


MADDE 6 – (1) Aşağıda yer alan harcamalar özel hesaptan yapılır.


a) Dönüşüm hizmetlerine ait danışmanlık, yazılım, araştırma, her tür ve ölçekte harita, etüt, proje, kadastro, kamulaştırma, mikro bölgeleme, risk yönetimi ve sakınım planı çalışmaları, envanter belirleme, arsa ve arazi düzenleme, değerleme iş ve işlemleri, her tür ve ölçekte plan yapımı ve imar uygulaması işleri ve müşavirlik hizmetleri gibi faaliyetlerin gerektirdiği harcamalar.


b) Kanun kapsamına giren uygulamalarda, planlar gereğince, gerekli taşınmazların satın alınması ve kamulaştırılması ile ilgili harcamalar.


c) Kanun kapsamına giren alanlarda, her türlü konut ve işyerleri, alt-yapı ve üst yapı tesisleri, idare binaları, sosyal binalar ve benzeri tesislerin etüt ve projesi, yapımı, bakımı, onarımı ve işletilmesi için yapılan her türlü harcamalar.


ç) Riskli yapıların tespit, tahliye ve yıktırma işlemlerinin gerektirdiği harcamalar.


d) Kanun kapsamına giren alanlarda, yer alan binaların yıktırılması, enkazının taşıtılması ve arsanın yeni inşaata hazır hale getirilmesi ile ilgili harcamalar.


e) Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara yapılacak kira yardımı.


f) Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında yapılabilecek yardımlar ile enkaz bedeli ödemesi.


g) Bakanlar Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça verilebilecek güçlendirme kredisi.


ğ) Hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere verilebilecek faiz desteği.


h) Kanunun 8 inci maddesinin sekizinci fıkrası uyarınca yapılacak ödemeler.


ı) Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca çalıştırılacak sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca yapılması öngörülen giderler ile bunların dışında dönüşüm işlerinde çalıştırılmak üzere görevlendirilen Bakanlık personelinin görevlendirmeye ilişkin giderleri.


i) Dönüşüm hizmetlerinin gerektirdiği her türlü iş makineleri, taşıt, araç-gereç, ekipman ve benzeri taşınırların satın alınması, kiralanması, bakımı, onarımı ve işletilmesi ile ilgili her türlü harcamalar.


j) Dönüşüm hizmetleri için gerekli olan demirbaş ve tüketim malzemeleri ile ilgili harcamalar.


k) Dönüşüm hizmetlerinin tanıtılmasına yönelik yazılı, görsel basında ve internette yayınlanacak reklam ücretleri ile tanıtım amaçlı her türlü yayın, broşür, afiş, kitapçık vb. doküman bedelleri.


l) Dönüşüm hesabının idaresi ile ilgili vergi, resim, harç, faiz, ulaştırma ve haberleşme ücretleri gibi her türlü giderler.


m) Bu Yönetmelik uyarınca kullandırılacak krediler.


n) Kanun kapsamında yapılması zarurî olan diğer harcamalar.


(2) Dönüşüm projelerinde hizmet alımı yöntemi esastır. Bakanlığın izni alınmak şartıyla, ilgili idarelerin makine parkının yetersiz olması durumunda ihtiyaç duyulan iş makinesi, taşıt, araç ve gereçler hizmet alımı yöntemi ile temin edilebilir.



Risk tespitinin maliyeti ne kadar?



Geri Dön