28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümün TOKİ ile hızlanması bekleniyor!

Kentsel dönüşümün TOKİ ile hızlanması bekleniyor!

Umulduğu kadar hızlı ilerlemeyen kentsel dönüşüm sürecinde TOKİ hedef büyüttü. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Bundan böyle üreteceğimiz konutların yüzde 40-50'si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak" dedi.



Kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı kanun çıkalı 2 yıl oldu. Çalışmalar 2 yıldır ağırlıklı olarak özel sektör eliyle yapılsa da kentsel dönüşüm beklenildiği kadar hızlı yürümedi. Özel sektör temsilcileri yasadan kaynaklanan eksikler ve hak sahipleri ile süren pazarlıklar nedeniyle yavaşlarken Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) dönüşümde ben de varım' dedi. 


226 BİN KONUT 


Bugüne kadar üretim pastasından kentsel dönüşüme yüzde 15 pay ayırdıklarını belirten  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Artık kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz. Üreteceğimiz konutların yüzde 40-50'si kentsel dönüşüm kaynaklı olacak" dedi. Yerel yönetimlerle başlatılan kentsel yenileme programı kapsamında bugüne kadar projede 283 bin 20 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmalarının projelendirildiğini söyleyen Turan, 56 bin 354 konut üretiminin tamamlandığını ifade etti. 128 proje için de çalışmalara başladıklarını belirten Turan, üretilecek konut sayısının 226 bin 666 olduğunu kaydetti. Turan, Türkiye'deki tüm illerde dönüşüm projesi hedeflediklerini söyledi. 58 ilde 127 belediye ile işbirliği yaptıklarını belirten Turan, "Gecekondu tarzı yapılar ile kaçak yapıların maliklerince yıkılıp imar planlarına göre yenilenmesi, çok değerli kısmi alanlarda mümkün olabilirken, çoğunluğu kendiliğinden dönüşüm imkânı buluyor. Bu işi zamana yaymayı kolaycılık olarak nitelemek mümkün' dedi.


Bursa Kent


Geri Dön