25 / 04 / 2024

Kira akdi nedir?

Kira akdi nedir?

Kiralayan ve kiracı arasında yapılan kira akdi nedir, kira akdinin tapuya şerhi neyi ifade ediyor diye soruyorsanız, yanıtı haberimizde...



Kira akdi nedir?

Kira akdi, bir şeyden bir bedel karşılığında yararlanma ve kullanma hakkını veren ve iki tarafa borç yükleyen bir akittir. Kiralayan söz konusu gayrimenkulün kullanma hakkını kira akdi süresince kiracıya verir bunun karşılığında kiracı ise belirlenen kira ücretini öder. 


Kira akdi karşılıklı tarafların anlaşmaları durumunda tapuda şerhler sütununda belirtilebiliyor. Kira akdi nedir sorusunun yanıtladıktan sonra kira akdinin tapuya şerhi ne demektir, inceleyelim.


Kira akdinin tapuya şerhi..

Kira akdinin tapuya şerhi, bir gayrimenkulün sahibi ile kiracısı arasında düzenlenen sözleşmenin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesidir. Şerhin süresi aynı zamanda kira akdinin devam süresi oluyor. Böylece kira akdi süresince gayrimenkulün el değiştirmesi halinde bile kiracılık şerh ettirilen süre için devam ediyor. 


Kira akdinin tapuya şerhi için istenen belgeler..

- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)


Kira akdinin tapuya şerhinin mali yönü..

Kira akdinin tapuya şerhi için bir yıllık kira bedeli üzerinden; binde 5.94 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca noterce düzenlenmemiş sözleşmeler için damga Vergisi Kanununca Binde 1.5 oranında damga vergisi tahsil ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön