24 / 04 / 2024

Kira depozitosu nedir?

Kira depozitosu nedir?

Türk Borçlar Kanunu'nun 342. maddesine göre, kiralama işlemlerinde kiracıdan güvence vermesi isteniyor. Kanun hükümlerine göre kiracının güvence vermesi hususunda kiracıdan alınan kira depozitosu nedir? İşte yanıtı...



Kira depozitosu nedir?

Bir ev kiralamak istediğinizi düşünelim. Bu durumda eve ilk girişinizde kira bedelinin yanı sıra ödemeniz gereken bir de kira depozitosu bulunuyor. Peki söz konusu kira depozitosu nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira depozitosu, Yeni Kiracılar Yasasına göre, vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak karşımıza çıkıyor. En fazla 3 kira parası kadar alınabilinen depozito, sözleşmenin bitmesi halinde ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması halinde kiracıya geri ödeniyor.


Kira depozitosunun iadesi..

Yani, kira bitiminde son ay kira ödenmediyse; evde boya ve tadilat gibi masraflar karşılanmadıysa, söz konusu mastaflar eve girerken verilen kira depozitosundan düşülüyor. Kira depozitosu ile ilgili yasal hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında, 342. maddede düzenleniyor.


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Kiracıdan alınan depozito!
Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön