29 / 03 / 2024

Kiracıdan alınan depozito!

Kiracıdan alınan depozito!

Kiralama işlemlerinde, kiracıdan teminat olarak depozito alınıyor. Evden çıkarken geri almak koşulu ile kiracıdan alınan depozito hangi durumlarda geri ödenmiyor? İşte depozito ile ilgili merak ettikleriniz...



Kiracıdan alınan depozito!

Depozito, "bir taahhüt sırasında yatırılan güvence veya bağlanma parası" ve "kabıyla birlikte satılan bir malın kabı için alınan ve kap geri getirildiğinde alıcıya verilen para" şeklinde tanımlanıyor. Kiralama işlemlerinde de kiracıdan depozito alınıyor.


Kiracı, kira sözleşmesi sırasında depozitoyu ödüyor. İmzalanan kira kontratında depozitoya ilişkin hususların açıkça belirtilmesi gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda yalnız zarara istinaden depozitonun alınacağının belirtilmesi yeterli olmuyor. 


Buna göre meydana gelebilecek zararın neler olabileceğinin ve boyutlarının belirtilmesi hem kiracı tarafından hem de ev sahibi bakımından daha yararlı oluyor.


Bu şekilde sözleşmede depozitoya ilişkin hükümlerin belirtilmesi halinde ev sahibi depozitoyu ne zaman ne şekilde talep edeceğini; kiracı ise kendisinin hangi durumlarda depozitosunu geri alamayacağını görmüş oluyor. 


Kiracıdan alınan depozitonun geri ödenmediği durumlar arasında; ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin hususlarda problemin olması yer alıyor.


Kontrat süresi dolunca evin teslimi ile gerçekleşiyor. Zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.



Kiracı hangi şartlarda depozitosunu geri alamaz?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön