28 / 04 / 2024

Kiraya zam ne zaman yapılır?

Kiraya zam ne zaman yapılır?

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor. Peki, kiraya zam ne zaman yapılır?



Kiraya zam ne zaman yapılır?

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmenin yazılı bölümünde açıkça belirtilmediği sürece, sabit süreli kira sözleşmesi boyunca kiraya zam yapılamıyor. Peki, ev sahibi kira kontratı süresi dolmadan kiraya zam yapabilir mi? Kiraya zam ne zaman yapılır?


Kanuna göre 6 ay içinde bir kereden fazla kiraz zammı yapılamıyor. Bu durum, periyodik (örneğin aydan aya) kira sözleşmelerinde ve sözleşmenin, sabit süre boyunca bir kira zammına olanak sağladığı sabit süreli kira sözleşmelerinde de geçerli oluyor. 


Ancak sabit süreli kira sözleşmelerinde; 6 aylık bir dönem için birden fazla kira zammı yapılabilir şeklinde bir madde varsa, bu madde geçerli olarak kabul ediliyor. 


Kira sözleşmesinde kira zamları ile ilgili olarak hangi madde onaylandıysa, o madde geçerli olarak kabul ediliyor ve o şekilde uygulanıyor.


Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce tarafların anlaşmayı dikkatlice okuması gerekiyor. Kabul edilmeyen maddeler üzerini karalayarak sözleşmeden çıkartılabiliyor.


Kiraya ne kadar zam yapılır?

Kiraya yapılacak zam, ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde yapılıyor.


Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sayfasında yayımladığı Üretici Fiyat Endeksi bültenine göre Ocak 2014 dönemine ait Üretici Fiyat Endeksi oranları,  on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,22 artış gösterdi.


Buna göre kira sözleşmenizin Ocak 2014'te dolması halinde kira artışınız yüzde 5,22 oranının üzerine çıkamayacak. 


Kira artış oranları Ocak 2014!



Geri Dön