29 / 03 / 2024

Koç Topluluğu bu yıl 6 milyar TL’yi aşkın yatırım yapacak!

Koç Topluluğu bu yıl 6 milyar TL’yi aşkın yatırım yapacak!

Holdingin bu yıl 6 milyar TL yatırım yapacağını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç “İçinde bulunduğumuz ekonomik durum iş dünyası açısından hiç bu kadar olumlu olamamıştı” dedi...




Koç Topluluğu'nun bu yıl 6 milyar TL’yi aşkın yatırım yapacağını söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, cumhuriyetle yaşıt Koç Grubu’nun bu nefes alamadığı, sıkışıp kaldığı dönemler de yaşadığını hatırlatarak bu dönemin ülkenin en iyi dönemleri olduğunu söyledi. Koç, “Eskiden 1-2 yıllık planlar yapıyorduk. Şimdi 7-8 yıllık planlar yapabiliyoruz. Ülkemizin iklimi hiç bu kadar iyi olmamıştı. Son 6-8 aylık dönemde yaşanan olaylara rağmen kur stabil gidiyor. Artık yabancı firmaları satın alıyoruz. Reytingimiz artıyor.  Yabancı sermaye girişleri artıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik durum ve şartlar iş dünyası açısından hiç bu kadar olumlu olamamıştı” dedi.


YATIRIMA ÖZENDİRİLMELİYİZ 


Koç Holding, geçen yıl 6.4 milyar TL civarında yatırım yaptı. Holding, bu yıl da yatırımlarını sürdürecek. Yatırıma ara vermeyi düşünmediklerini vurgulayan Koç, “Duruşumuz net ve açık. Yatırımlarımız devam edecek. Bizim gibi firmalar özendirilmeli. Enerjimizi başka konular ile harcamak istemiyoruz” şeklinde devam etti. 


HELVA YAPACAK MALZEME ÇOK İYİ


Türkiye’deki 42’inci Koçtaş Mağazası’nın açılışı için bulunduğu Adana’da basın mensupları ile bir araya gelen Ali Koç, Türkiye’de kişi başı gelirin hızlı bir şekilde 10 bin 500 dolara çıktığını belirtti. Bu noktada 2023 hedeflerine de dikkat çeken Koç, bu hedeflere ulaşılacaksa hem içerideki hem de dışarıdaki iş adamlarının evrensel hukuk sistemleri içinde şekillendirildiği bir ortam olması gerektiğini dile getirdi. Koç, “Helva yapacak malzeme çok iyi. Bir araya getiriyoruz. Ülkenin potansiyeli yüksek” açıklamasında bulundu. Türkiye’nin birleştirici hedef noktasında eksiklerinin olduğuna, bu bu nedenle olimpiyatlara çok önem verdiğini söyleyen Ali Koç, gelinen noktada futbolun bile oldukça ayrıştırıcı bir unsur haline geldiğini vurguladı.


ÇABUK TOPARLANIRIZ


Ülkenin bir diğer talihsizliğinin ise hem iç hem de dış piyasada öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen gelişmelerin art ardına gelmesi olduğunu vurguladı. Ali Koç, şöyle devam etti: “2013 Mayıs’ında borsa 93 bindi ve yabancı yatırımcılar bize Türkiye’nin artık pahalı bir ülke olmaya başladığını söylüyordu. Sonra ABD Merkez Bankası FED’in politikaları ve yerel konular üst üste geldi. Bu nedenle o dönem Türkiye en kırılgan ülke konumuna düştü. Bir düşüş yaşadık. İnşallah çabuk toparlanırız. Ekonomi rayına oturur bir an önce. Biz Koç Holding olarak yatırımlara devam edeceğiz.”


OLANLARI BİZ ANLAMIYORUZ YABANCILAR NASIL ANLASIN!


Koç, farklı sektörlerdeki yabancı ortaklarının Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili yorumlarının sorulması üzerine, “Ne olup bittiğini biz anlamıyoruz ki yabancılar anlayabilsin. Fakat endişe duyup, yatırımı erteleme ya da pazardan çıkma durumları kesinlikle yok. Endişe duyan yabancılar, halen Türkiye’de yatırımları bulunan, piyasayı tanıyanlar değil, henüz pazara girmeyen, Türkiye’yi bilmeyenler” dedi.


BAŞBAKAN AÇILIŞA DAVETLİ


Seçim sonrası oluşan olumlu havanın da yabancılar nezdinde tereddütleri azalttığını ifade eden Koç, Koç Holding’in Yeniköy fabrikasını 23 Mayıs’ta açacağını, 620 milyon TL yatırım ile devreye girecek olan fabrikanın açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davet edildiğini söyledi.



Şenay Köşdere/Akşam


Geri Dön