18 / 04 / 2024

Konser mekanları yatırımcının gözdesi oldu!

Konser mekanları yatırımcının gözdesi oldu!

Konser etkinliklerinde ortaya çıkan ekonomi, bu alandaki mekanların cazibesini de artırdı. Binlerce insanı buluşturan etkinlikler için dev konser alanları inşa edilmeye başladı. Bir mekanın gecelik kirası 50-100 bin TL'ye ulaşabiliyor...



Dünya çapında konserlere ev sahipliği yapan İstanbul'da son döneme kadar akustiği güçlü, çağdaş konser mekanları yok denecek kadar azdı. Konser etkinliklerinde ortaya çıkan ekonomi, bu alandaki mekanların cazibesini de artırdı. Binlerce insanı buluşturan etkinlikler için dev konser alanları inşa edilmeye başladı. Bir mekanın gecelik kirası 50-100 bin TL'ye ulaşabiliyor. 


Gösterdiği performans ile istanbul dünyanın sayılı konser merkezlerinden biri haline geldi. Yolu İstanbul'dan geçmeyen dünya yıldızı yok gibi. Her ne kadar büyük yankı uyandıran isimleri müzikseverlerle buluştursa da, İstanbul, her dönem çağdaş konser mekanı fakiri oldu. Kârı düşük görüldüğünden yıllarca konser mekanı yatırımı yapılmadığı gibi, Kuruçeşme Arena, Parkorman gibi zamanın en güzel etkinlik mekanları başka yatırım projelerine dönüştürüldü. Oysa Avrupa'da konser mekanı yatırımlarında devlet desteği çok önemli rol oynuyor. Avrupa'da yatırımlara devlet veya yerel yönetim desteği veriliyor. Çünkü bir festival nedeniyle bir kente 100 bin kişi gelebiliyor. 


YENİ ALANLAR GELİYOR 


İstanbul'un bu alandaki makus talihi son dönemde değişmeye başladı. Artık iddialı konser mekanları devreye alınıyor. Çağdaş ve teknik altyapısı güçlü konser mekanları inşa ediliyor. Kimisi açıldı, kimisi de faaliyete geçme aşamasında. Yatırımcıyı bu alana çeken birden fazla neden var. 

İlk etapta konserlerin hem sayısal hem de nitelik açısından anması önemli rol oynuyor. Pek çok ünlü turne etkinliğine artık istanbul da dahil ediliyor, istanbullu müzikseverin takip ettiği bu konserler, yanı sıra çevre ülkelerden de izleyici buluyor, istanbul'un turizmindeki gelişim ve alışveriş kenti kimliğinin öne çıkması da konser mekanı yatırımcısını teşvik ediyor. 


İstanbul'da faaliyete geçirilen yeni yatırımlardan bir tanesi Black Box istanbul. Ülker Sports Arena, İTÜ Arena da İstanbul'un yeni sayılabilecek konser mekanlan arasında gösterilebilir. istanbul'un değişik bölgelerine yeni mekanların açılması gündemde olduğu gibi, kimi yatırımcı da Anadolu'nun farklı kentlerinde proje geliştiriyor. 


EN BÜYÜK GELİR KİRADAN 


Peki projeler nasıl bir fizibilite ile yapılıyor, kaça mal oluyor? Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, en önemli kısım mekanın kapasitesiyle döğru orantılı olarak gelecek izleyici sayısı. Verilen bilgiye göre 6 bin kişilik bir konser mekanının yılda en az 30 konsere ev sahipliği yapabilmesi gerekiyor. 


Şehrin ana arterlerinde özellikle metro gibi toplu taşıma araçlarına yakın lokasyonlarda yapılan yatırımlar geri dönüşü daha hızlandınyor. Sıfırdan yapılan bir konser mekanında yatırımın geri dönüş süresi minimum üç yıl olarak ifade ediliyor. 


Türkiye'de konser mekanlarının yatırımcılarının çoğunun kendilerine ait organizasyon şirketleri var. Mekan sahipleri konser mekanlarını kiralarken aynı zamanda kendi organizasyonlarını da düzenleyebiliyor. Kiralar stadyum konserlerinde yıldız sanatçılar için 200 bin dolara çıkarken, daha ortalama konserler ve mekanlarda 50 bin ile 100 bin TL civarında seyrediyor. 


AVRUPA'NIN EN İYİSİ 


İstanbul'un yeni konser mekanı Black Box istanbul'un arazisini Kültür ve Turizm Bakanlığı yaklaşık 20 yıl önce İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na (iKSV) tahsis etmişti. iKSV'nin başladığı projeyi Turkmall 100 milyon Euro yatırımla ve yepyeni bir kimlikle tamamladı. Projede iki büyük salon var. 

Bu salonlardan 5 bin 800 kişilik Black Box İstanbul 12 bin metrekare alanda kumlu. Avrupa'nın en iyi akustiğine sahip salonlardan biri olan bu salonun işletmesini Pozitif Grup yapıyor. Turkmall, bin 200 kişilik Uniq Hall'ı ise kendisi işletecek. 


Pozitif Arena Genel Müdür Yardımcısı Serhan Vardarlı, Pozitif Arena olarak küçük ve büyük tüm ölçeklerde, kapalı ve açık etkinlik alanları için yatırım planları bulunduğunu söylüyor. 


2015 YAZINA AÇIKHAVA MEKANI 


2007 yılından bu yana Beyoğlu'nda hizmet veren canlı performansların sergilendiği ünlü mekan Garaj İstanbul geçen yıl el değiştirmişti. Garaj İstanbul'un yeni sahipleri GNL Entertainment ve Revolution in Entertainment oldu. Garaj İstanbul, yenilenen teknik altyapısıyla 300 ile 850 kişi arasında misafir ağırlama kapasitesine sahip. 2015 yazı için açık hava konser mekanı yatınmı düşündüklerini söyleyen GNL Entertainment'ın kurucu başkanı Alp Çağn Günal, bunun yanı sıra Garaj İstanbul'u ileride başka şehirlere taşımayı düşündüklerini sözlerine ekliyor. 


İstanbul'un yeni konser mekanlanndan biri de İTÜ Arena... Mekan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Ayazağa Kampüsü içerisinde yer alan, metroya yürüme mesafesinde özel bir stadyum ve event alanı. İTÜ Vakfı'na ait stadyumda dünyaca ünlü yıldız sanatçılar ağırlanıyor. Organizasyon şirketlerine 100 bin ile 200 bin lira arasında kiralanan stadyumdan elde edilen tüm gelir üniversitenin temel ihtiyaçlannda kullanılıyor. İTÜ Arena, 6 bin koltuk kapasiteli, saha içi ile birlikte 40 bin kişilik bir stadyum. İTÜ Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Mete, "Bugüne kadar, The Wali Roger Waters, Justin Timberlake- Metallica gibi dünyaca ünlü yıldızların konserleri oldu. Bugüne kadar konser organizasyonlarında 30 bin ile 40 bin arası misafir ağırladık" diyor. 


450 KİŞİLİK KAPASİTESİ VAR 


İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) bulunduğu Nejat Eczacıbaşı binasının giriş ve birinci katında yer alan Salon, Ocak 2010'da açıldı. Hareketli sahne sistemiyle farklı performans biçimlerine olanak tanıyan mekânın oturmalı 180, ayakta Lse 450 kişilik kapasitesi bulunuyor. 


Salon'da geçtiğimiz yıldan bu yana 15 binin üzerinde izleyiciyi ağırladıklarını söyleyen Salon Direktörü Bengi Ünsal, "Yeni programımızı ise ekim ayında takipçilerimizle paylaşmayı planlıyonız" diyor. 


BAŞKA ŞEHİRLERE TAŞIYACAK 


İstanbul'un yeni konser mekanlarından biıi de Bahçeköy'de bulunan LIFEPARK... 2013 yılında açılan mekan, ormandan oluşan bir kompleks. 

Life Group Entertainment Yönetim Kumlu Başkanı Erdem İpekçi, "Alanımızda restoranımız Izoletta, özel düğün ve davetler için hizmet veren Qubbe Bahçe, Hint Bahçesi ve Nar Bahçesi markalarımız da yer alıyor" diyor. Konser alanı kısmında aynı anda 15 bin kişilik ayaklı düzende bir konser vermek mümkün. 

Erdem İpekçi, "Sezon sonuna kadar 150 bin kişiden fazla misafirimiz bizi ziyaret etmiş olacak. Diğer büyük illere LIFEPARK projesini taşımak için çok fazla öneri alıyoruz. Uygun yer olması dıınımunda böyle bir yatırım düşünüyoruz" şeklinde konuşuyor. 


KONSER EKONOMİSİ 500 MİLYON TL'YE ULAŞTI 


• Türkiye'de yılda yaklaşık 6 bin konser organizasyonu gerçekleşiyor. 

• Bu konserlerin yüzde 75'i İstanbul'da düzenleniyor. 

• Konserlere giden kişi sayısı 8 milyon civarında. 

• Bu yıl festival ve konserlerin yarattığı ekonomi 500 milyon TL'ye ulaşacak. 

• Geçen yıl doğrudan ve dolaylı olarak 200 bin kişiye istihdam sağlandı. 

• Konser ekonomisi her yıl yüzde 20 büyüyor. 


BURCU TUVAY/EKONOMİST


Geri Dön