25 / 04 / 2024

Konut ekspertizi nasıl yapılır?

Konut ekspertizi nasıl yapılır?

Bankaların konut alacaklar için verdikleri kredilerin değerlendirmesinde gayrimenkul uzmanlarının yaptığı incelemeler dikkate alınıyor. Gayrimenkul uzmanlarının araştırmaları sonucunda bankalara rapor veriyorlar. Peki bu konut ekspertizi nasıl yapılır?



Konut ekspertizi nasıl yapılır?

Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler konutu incelemeye alıyorlar. Yapılan incelemeler sonucunda bankaya bir ekspertiz raporu sunuluyor. Bu ekspertiz raporunu banka kabul etmeye de biliyor.


Ekspertiz raporu her iki taraf içinde oldukça önem taşıyor. Müşteri ekspertiz raporuna itiraz edebiliyor. Eğer ekspertiz raporunda yüklü miktarda ücret talep ediliyorsa  bu durum sonucunda Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurulabiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor. 


Konut ekspertizi nereden alınır?

Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Genellikle bankalar kendi eksperlerini seçiyorlar. Ancak tüketici isterse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor. Konut ekspertiz raporu  altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.


Konut ekspertizi nasıl yapılır?

Bankadan görevlendirilmiş olan eksperler gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekaresini inceliyor. Bu inceleme sonucunda bir ekspertiz raporu hazırlanıyor ve banka bu ekspertiz raporu sonucunda müşteriye kredi veriyor.



Ekspertiz raporunun geçerlilik süresi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön