29 / 03 / 2024

Konut kredisi için zorunlu sigortalar!

Konut kredisi için zorunlu sigortalar!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kimselerin ödedikleri masraflar arasında sigorta masrafları da bulunuyor. Peki konut kredisi için zorunlu sigortalar nelerdir? Konut kredisi için zorunlu olmayan sigortalar nelerdir?



Konut kredisi için zorunlu sigortalar!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kimselerin ödedikleri masraflar arasında sigorta masrafları da bulunuyor. Kimi sigortalar konut kredisi için zorunlu olmamasına karşın, zorunluymuş gibi gösterilerek tüketicilerin sigorta yaptırmaları isteniyor. Peki hangi sigortalar konut kredisinde zorunludur? Hangi sigortalar konut kredisinde zorunlu değildir?


Kredi kullandırım aşamasında tapuda alım-satım işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu olan sigorta DASK'tır. Bu sigorta dışındaki sigortalar isteğe bağlıdır.


Ancak konut kredisi kullandırım aşamasında tüketiciden yaptırılması istenen sigortalardan biri de konut sigortasıdır. Çoğu zaman DASK ile karıştırılır.


Evin özelliğine ve deprem riskine göre belirlenen DASK'ın değeri yıllık ortalama 100-150 TL civarındadır. 


Konut sigortası ise tamamen isteği bağlı, kanunen de yaptırılması zorunlu olmayan evin hırsızlık, sel baskını gibi sigorta poliçesinde belirtilen risklere karşı koruma altına alan bir sigorta tipidir.


Bu nedenle bireysel yaşam sigortası (hayat sigortası) ve konut sigortası konut kredisi için zorunlu sigortalar olarak bilinirken aslında, konut kredisi için zorunlu olmayan sigortalar arasında yer alıyor.


Konut kredisi başvuru şartları nelerdir?


Geri Dön