26 / 04 / 2024

Konut kredisi neden onaylanmaz?

Konut kredisi neden onaylanmaz?

Ev sahibi olmak istediğinizi ve bunun için ise bankadan kredi almak istediğinizi kredinizin ise onaylanmadığını farz edelim. Başvurunuz neden kabul edilmez? Konut kredisi neden onaylanmaz?



Konut kredisi neden onaylanmaz?


Ev sahibi olmak istiyorsunuz ve bunun içinde bankaya kredi talebinde bulundunuz. Talebiniz neden onaylanmaz?


Kullanmış veya kullanmakta olduğunuz ama geri ödemesini aksatmış veya geciktirdiğiniz kredi kartı veya banka kredisi ödemeniz varsa, bankalardan tüketici kredisi veya kredi kartı çıkartmanız biraz zorlaşıyor. Geciktirdiğiniz veya ödemediğiniz borçlarınız, kredi skorunuzu olumsuz yönde etkileyerek düşürmüş olacağından bankalar size daha ilk aşamada olumsuz yanıt verebiliyor.


Peki kredi skoru nedir? 

Bankalarla olan ilişkileriniz sonucunda, bankalar sizi daha kolay analiz edebilmek için olumlu hareketlerinizde bu skoru arttırırken, olumsuz durumlarda da bu skoru düşürür. Borcunuzu geciktirmek veya ödememek bu skorun düşüşündeki temel etkendir.



Başvuru aşamasında üzerinize düşen bir diğer görev ise, başvuracağınız kredinin geri ödeme seçenekleri arasında size en uygun olanı tespit etmek oluyor. Eğer geliriniz 2000 TL ise ve başvurduğunuz kredinin geri ödemesi aylık 1500 TL ise, banka bu durumu riskli görecek ve kredinizi çok büyük ihtimal ile onay vermeyecektir.



Önemli olan, aylık gelir ve giderlerinizi iyi bilmek, ve size en uygun olacak biçimde geri ödeme planını hazırlamaktır. Kredi geri ödemesinde, aylık olarak kredi geri ödemesine ayırabileceğiniz maksimum miktarı belirlemek akıllıca bir hamledir. Böylelikle hem zorlanmaz; hem de daha az faiz ödemiş olursunuz. Ayrıca bankanın da mantıklı bir geri ödeme planı talep ettiğinizi görerek size güven duymasını sağlayabilirsiniz.



Konut kredisi şartları..

Kişinin Kredi Özgeçmişi

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


Kişinin Toplam Geliri

Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Peşinat. Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


Taşınmaz Malın Özellikleri

Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi verilmektedir. Bazı bankalar iş yerlerine, tamire ihtiyacı olan binalara ve arsalara da kredi vermeye başlamıştır.


Konutun yüzde kaçına kredi verilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön