23 / 04 / 2024

Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 geriledi!

Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 geriledi!

Türkiye Müteahhitler Birliği’ nin ( TMB ) Temmuz ayı “İnşaat Sektörü Analiz Raporu'nda, yeni konut üretiminin hızla devam ettiği ancak satışların aynı hızda olmadığı belirtildi...



Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) Temmuz ayı “İnşaat  Sektörü Analiz Raporu”nda, yeni konut üretiminin hızla devam ettiği ancak satışların aynı hızda olmadığı belirtildi.



Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 4.3 büyümesi kadar, yılın başından itibaren uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirlere bağlı olarak iç ve dış talep arasında kuvvetli bir dengelenmenin başlamış olmasının da memnuniyet verici olduğu kaydedilen raporda, buna karşın konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 gerilemesinin kaygı verdiği belirtildi.


Konut fiyatlarına ilişkin tespitlerin de bulunduğu raporda, Türkiye’nin uluslararası anlamda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak öne çıktığı belirtildi.

Raporda, konut sektöründe balon tartışmaları ile ilgili olarak, “Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014’e devredilmiş dairelerin de bulunduğu, tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi ve ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca  alınmasında yarar görülmektedir” önerisinde bulunuldu.


İlk çeyrekte % 5.2 büyüdü

2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.8 büyüme kaydeden inşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5.2 büyüdüğü hatırlatılan raporda, büyümedeki yavaşlamanın nedenlerinin sorgulanması, bunun konut sektöründeki gelişmeler ile ilişkilendirilmesi ve kalıcı olup olmayacağının irdelenmesi gerektiği kaydedildi.




Milliyet 





Geri Dön