28 / 03 / 2024

KONUTDER'den stok uyarısı!

KONUTDER'den stok uyarısı!

Konut satışları yılın ilk yarısında yüzde 8-12, temmuzda ise yüzde 20.2 azalırken inşaat sektöründeki arzın sürmesi halinde gelecek iki yıl için stok riski bulunduğu uyarısı yapıldı.




Konut satışları yılın ilk yarısında yüzde 8-12, temmuzda ise yüzde 20.2 azalırken inşaat sektöründeki arzın sürmesi halinde gelecek iki yıl için stok riski bulunduğu uyarısı yapıldı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nden (KONUTDER) yapılan açıklamada konut üretim miktarında ciddi bir artış olduğu belirtildi. İki yıl içinde bu artışın satış verilerine de yansıması gerektiğine dikkat çekilirken, aksi durumda stok fazlasına işaret edildi.


KONUTDER’e göre 2014’ün ilk yarısında 525 bin 520 adede çıkan ruhsat sayısının 1 milyon adede ulaşması bekleniyor. 2014 ilk yarısında 414 bin 632 adet olan yapı kullanma izni sayısının da yılsonunda 800 bin adede çıkacağı tahmin ediliyor. Açıklamada, beklenen rakamların Türkiye için rekor olduğu ifade edilirken, satışların bunun tersi bir seyir izlediğine işaret edildi. Yılın ilk yarısında birinci elde satılan konut sayısı 241 bin civarında bulunurken yılın tamamında sayının 500 bin adede doğru gittiği kaydedildi.


Kredili satışlar azaldı, peşin arttı


Bu arada yılın ilk yarısında kredili konut alımlarında yüzde 34 civarında azalma gözlendi. Peşin satışlar ise yılın ilk yarısında artış gösterdi. “Peşin parayla konut alma eğilimi var ancak kredili konut alma eğilimi zayıflamış durumda” denilen KONUTDER açıklamasında, “Bu durum, tek başına kredi faizinin yüksekliğinden değil, ekonomiye ve geleceğe güvensizlikten de kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verildi. Konut fiyatlarında balon iddiasının da taleplerin geri çekilmesinde etkili olduğu belirtildi.


Eylül ayı gidişatı belirleyecek


Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, bu yılın tamamında geçen yılın yüzde 10 veya biraz altında bir satış beklediklerini aktardı. Bunun işaretlerinin ise eylül ayında ortaya çıkacağını aktaran Gökkaya, “Eylül çok önemli. Eğer eylülde istenen yükselme yakalanırsa o zaman 1 milyona yakın satış olur” değerlendirmesinde bulundu. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşlerin etkili olacağını belirten Gökkaya, ayrıca siyasi istikrar ve piyasaların pozitif algılama yapmasıyla sektörün geçmiş yılın satış rakamlarına yaklaşmasının söz konusu olacağını söyledi. KDV oranın yüzde 18’e çıkmasıyla proje geliştiricilerin 1000 konutluk projeler yerine 300-350 konutluk projeler geliştirmeye başladığını da ifade eden Gökkaya, “KDV oranlarında bir düşüş bekleniyor. Ayrıca kentsel dönüşümle birlikte satışlarda bir artış beklentisi var. Bunlar olmazsa proje geliştiriciler değişik pazarlama metotlarına başlayacaklar” dedi. Gökkaya, bu nedenle özellikle senetli satışlarda artış olacağını sözlerine ekledi.



Dünya




Geri Dön