20 / 04 / 2024

Konutta balon yok!

Konutta balon yok!

Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan araştırma raporunda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın sağlam nedenlere dayandığı belirtildi.



Emlak Konut GYO, gayrimenkul sektörü için referans niteliğinde ayrıntılı bir rapor yayımladı. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' adlı raporda, orta ve alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulanarak, "Orta üst ve lüks segmentte ise talebin artarak devam ettiği söylenebilir" denildi. Raporda, Türk inşaat ve konut sektörünün büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğinin altı çizildi. Araştırma raporunda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın sağlam nedenlere dayandığı belirtildi. Bu nedenler de şöyle sıralandı: 


ALIM GÜCÜ ARTTI 

Uzun vadeli konut kredilerinin 2007'de bankacılık sisteminde devreye girerek vadeyi artırması sonucu alım gücünü artırması, Son 10 yılda kişi başı milli gelirin 10 bin doların üzerine çıkması, Ulaşım projeleri sayesinde daha hızlı seyahat olanağı sağlanan şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projelere talebin artması, Köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını artırması, Mütekabiliyet yasası sayesinde artan yabancı talebi, Kentsel dönüşüm ile merkezi bölgelerdeki yenilenen konut varlığı ve düşük vergi imkanları, Ekonomik istikrar... Gelişen ülkelere nazaran İstanbul'daki konut fiyatlarının göreceli olarak düşük kalması, Türkiye'de, ABD'deki gibi mortgage kredilerine dayalı finansal varlıkların bulunmaması sonucu olası finansal spekülatif hareketlere maruz kalınmaması." 


İSTANBUL ZAMDA BİRİNCİ

İstanbul, hem yıllık bazda hem de Temmuz ayında konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Temmuz ayında İstanbul'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1.80 arttı. 


KOCAELİ İKİNCİ SIRADA 

2014 REIDIN Konut Fiyat Endeksi'ne göre; satılık konut fiyatlarında İstanbul, Temmuz 2014 verilerinde yıllık bazda yüzde 21.59 ile en çok artış yaşanan il oldu. İstanbul'u, yıllık yüzde 12.41 artış ile  Adana  ve yıllık yüzde 12.10 artış ile  Ankara  izledi. Artışın en az yaşandığı iller Kocaeli ve Bursa olarak görüldü. Artış yüzdeleri yıllık bazda sırasıyla yüzde 8.1 ve yüzde 9.03 oldu. REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, Türkiye genelindeki yüzde 1.41'lik aylık fiyat artış oranının, yüzde 0.45 olarak gerçekleşen TÜFE'nin oldukça üzerinde olduğunu söyledi. Bu durumun, enflasyondan kaynaklanan maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansımaya başladığının göstergesi olduğuna dikkati çeken Vatandaş, şunları kaydetti: "Türkiye'de konut fiyatlarının gelişiminde kredi faiz oranlarının aşağı yönlü hareketi olumlu etki yaratıyor. Böyle bir ortamda talebin artacağı ve buna bağlı olarak fiyatlarda artış yaşanacağı beklentisi yanlış olmayacak." 


EV SATMAYI DEĞİL ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Emlak Konut GYO'nun raporunda, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin İstanbul bazlı yaptığı anket çalışmasına yer verildi. 12 ilçede 5 bin 15 kişiyle yapılan ankete göre; EV ALMAYI PLANLIYORUZ: "İstanbul'da yakın zamanda ev almayı düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 56.3'ü 'Evet' yanıtı verdi. 'Hayır' diyenlerin oranı yüzde 43.7'de kaldı. KİRALAMAYA 'HAYIR': "İstanbul'da eviniz var mı?" sorusuna yüzde 74.6 oranında 'Evet' yanıtı geldi. "İstanbul'da kiralık verdiğiniz eviniz var mı?" sorusuna yüzde 90.4 oranında 'Hayır' cevabı çıktı. "İstanbul'da kiraya vermeyi düşündüğünüz mülkünüz var mı?" sorusuna yüzde 97.2 oranında 'Hayır' cevabı verilirken; "İstanbul'da satmayı düşündüğünüz mülkünüz var mı?" sorusuna yüzde 96.4 oranında 'Hayır' yanıtı çıktı. 



Takvim


Geri Dön