19 / 05 / 2024

Kooperatiflerde bağımsız denetim!

Kooperatiflerde bağımsız denetim!

Kooperatiflerin denetimi için bağımsız denetim kuruluşları görevlendirilebiliyor. Kooperatiflerin denetimi ile ilgili esaslar Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanan kooperatiflerin denetimi ile ilgili



Kooperatiflerde bağımsız denetim!

Kooperatiflerin denetimi için bağımsız denetim kuruluşları görevlendirilebiliyor. Kooperatiflerin denetimi ile ilgili esaslar Kooperatifler Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Kooperatifler Kanunu..

İlgili bakanlık; kooperatif üst kuruluşlarını, ilgili müesseseleri ve bağımsız denetim kuruluşlarını denetleme işleri için görevlendirebilir.


İlgili bakanlık; kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin işlem ve hesaplarını ve varlıklarını müfettişlere, kooperatif kontrolörlerine veya denetim için görevlendirilecek olan personele denetlettirebilir. 



Kooperatif merkez birlikleri kendisine bağlı birlik ve kooperatifleri denetler ve bunların eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılar. 


Merkez birliği kuruluşu tamamlanmadığı hallerde, birlikler kendisine bağlı kooperatifleri denetler. Üst kuruluşlarca yapılan denetim sonuçları ilgili bakanlığa bildirilir. 

 

Kooperatif ve Üst kuruluşları, Üst kuruluşunun tespit edeceği esaslara göre, kendilerine yönelik denetim ve eğitim hizmetlerine ait giderlere iştirak ederler. 



Kooperatiflerde genel kurul!



Geri Dön