25 / 04 / 2024

Kurulan şirket sayısı yüzde 11.7 arttı!

Kurulan şirket sayısı yüzde 11.7 arttı!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştığını bildirdi...



Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirketlerin 3.995'inin toptan ve perakende ticaret, 2.685'inin inşaat, 2.077'si imalat, 1.267'si mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 747'sinin ise konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında kurulduğunu söyledi. 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştığını bildirdi. 


Yazıcı, yazılı açıklamasında, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari hayata büyük yenilikler getirdiğini ifade etti.Yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artarak 14 bin 578'e ulaştığını belirten Yazıcı, bu şirketlerin yüzde 81'inin limited, yüzde 17'sinin ise anonim şirket olduğunu kaydetti. 


Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre limited şirket kuruluşlarında yüzde 12, anonim şirket kuruluşlarında ise yüzde 10 artış görüldüğüne işaret eden Yazıcı, kapanan şirket sayısının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldığını bildirdi. Yazıcı, ikinci çeyrekte 3 bin 25 şirketin kapandığını belirtti.Yılın ikinci çeyreğinde kurulan şirketlerin yüzde 74'üniin 5 sektörde kurulduğuna dikkati çeken Yazıcı, şunları kaydetti: "Söz konusu dönemde kurulan şirketlerin 3 bin 995'i toptan ve perakende ticaret, 2 bin 685'i inşaat, 2 bin 77'si imalat, 1.267'si mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 747'si ise konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında faaliyette bulunmak üzere kurulduğu görüldü. 

İlk üç aylık dönemde altıncı sırada yer alan konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü ikinci çeyrekte beşinci sıraya yükseldi. Diğer sektörler ise yerlerini korumuş durumda." Anonim ve limited şirket kuruluşlarındaki asgari ortak sayısına yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen esnekliğin piyasada karşılığını bulduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, yılın ikinci 3 aylık döneminde 2 bin 444 anonim şirketin yüzde 94'ünün eski Türk Ticaret Kanunu'nda asgari 5 olan ortak sayısından daha az sayıda ortakla kurulduğunu, bunun yarısını ise tek ortaklı kurulan anonim şirketler oluşturduğunu belirtti.Benzer sürecin limited şirket kuruluşlarında da yaşandığına işaret eden Yazıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "2014 yılının aynı döneminde kurulan limited şirketlerin yüzde 58'i tek ortakla kuruldu. Tacirimiz şirketini ortaksız ya da daha az sayıda ortakla kurmayı tercih ediyor. Bu da, Türk Ticaret Kanunu'nda yaptığımız ortak sayılarına ilişkin değişikliğin bir ihtiyacı karşıladığı ve girişimcilerimizin Kanunla getirilen bu düzenlemeden yararlandığını göstermektedir. Söz konusu dönemde 495 şirket tür değiştirdi. Bu şirketlerin 474'ii limited, 10'u ise anonim şirkettir. Tür değiştiren şirketlerin yüzde 97'si anonim şirkete dönüşmüştür." Bakan Yazıcı, Yeni T ürk Ticaret Kanunu ile limited şirketlerin asgari sermayelerini yeniden düzenleyerek 10 liraya yükselttiklerini hatırlatarak, kurulan limited şirketlerin yüzde 27'sinin asgari sermaye olan 10 lirayla, diğer limited şirketlerin ağırlıklı olarak 75-100 bin lira sermaye ile kurulduğunu ifade etti. 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, ayrıca Nisan-Hazıran döneminde 185 anonim, 1.005 limited şirket olmak üzere topla m 1.190 yabana sermayeli şirket kurulduğunu bildirdi. Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin guclu ve istikrarlı ekonomik yapısıyla yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini ifade etti. Yılın ikinci çeyreğinde 185 anonim şirket ile 1.005 limited şirket olmak üzere toplam 1.190 yabancı sermayeli şirket kurulduğunu belirten Yazıcı, bu Şirketlerin toplam yabancı sermaye miktarının ilk üç aylık döneme göre yaklaşık ıkı kat artarak 513 milyon liranın üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.Soz konusu donemdeki yabancı sermayeli anonim şirketlerin 46 farklı Ülkeden girişimcilerce kurulduğunu ifade eden Yazıcı, su bilgileri verdi:"Burada, yurt dışında yasayan vatandaşlarımız en basta geliyor. 


Onları sırasıyla, Almanya ile İngiltere vatandaşları izliyor. Bu şirketlere konulan sermayenin yapısına baktığımızda ise yabancı sermaye miktarının 322 milyon liranın üzerinde olduğunu goruyoruz. Bu miktar, ilk üç aylık donemdeki yabancı sermaye miktarının neredeyse 5 katı. En fazla yabancı sermaye ise Cin Halk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından geldı.'İkıncı uc aylık donemde kurulan yabancı sermayeli şirketlerin buyuk çoğunluğunun limited şirketlerden oluştuğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti: "Yine bu donemde, 80 farklı ülkeden gırısımcılerce 1.005 yabancı sermayeli limited şirket kurulduğunu goruyoruz. Bu da yabancı yatırımcıların çoğunlukla bu şirket turunu tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu şirketlerin yüzde 28'ı Suriye vatandaşlarının ortaklığında kurulmuş. İkinci sırada yine yurt dışında yasayan vatandaşlarımız var. 


Onları, Irak ve Alman vatandaşları izliyor. Bu limited şirketlerdeki yabancı sermaye yaklaşık 191 milyon lira. Soz konusu miktarın önemli bir bolumu On Halk Cumhuriyeti vatandaşları tarafından getirilmiş. Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerden de ciddi oranda sermaye girişleri mevcut." 



Hürses 





Geri Dön