26 / 04 / 2024

Kuveytlilere konut satmak için bilmeniz gerekenler!

 Kuveytlilere konut satmak için bilmeniz gerekenler!

Kuveytliler, Arap ülkeleri içerisinde Türkiye’ye en fazla hem turizm hem de iş açısından ilgi gösteren ülkedir. Bunun önemli nedenlerinden biri yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de görev yapan Kuveyt Büyükelçisi sayın Abdullah Abdulaziz El Duveyk’in çalışmalarıd




Osmanlının bir kasabası olan Kuveyt bugün dünyanın 4. Büyük petrol rezervine sahip önemli bir ülke. Nüfusunun sadece 1/3’ü Kuveytli geri kalan kısım ağırlıklı Mısır, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen işçiler. Kuveytliler, Arap ülkeleri içerisinde Türkiye’ye en fazla hem turizm hem de iş açısından ilgi gösteren ülkedir. Bunun önemli nedenlerinden biri  yaklaşık 8 yıldır Türkiye’de görev yapan Kuveyt Büyükelçisi sayın Abdullah Abdulaziz El Duveyk’in çalışmalarıdır diyebilirim.  El Duveyk, sıradan bir elçi değildir, Türkiye’yi seven ve Türklerin dostu olan bir büyükelçidir….


Kuveyt 1961 yılında İngiltere’den bağımsızlığını almış ve 1963 yılında Birleşmiş Milletlerin üyesi olmuştur.  Nüfusu yaklaşık 3.9 milyon olup, yerli Kuveytli nüfus ise yaklaşık 1.1 milyondur. Başkentinin ismi de Kuveyt’tir. Kişi başına düşen GSYİH 46.461 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011)

Bilinen dünya ham petrol rezervlerinin yaklaşık %10’una sahip bulunan Kuveyt’te, ekonomi önemli ölçüde petrole dayalıdır.  Ancak Kuveyt’in petrollerinin yaklaşık 100 yıl sonra biteceği hesaplanıyor. Bu nedenle Kuveyt Emiri, Kuveyt Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah, Kuveyt’in Ortadoğu’da bir ticaret merkezi olması için “Kuveyt Yatırım İdaresi “ isimli bir fon kuruyor. Türkiye’nin 2023 vizyonu gibi Emir de  2035 yılında Kuveyt’in “Körfez’de mali ve ticari merkez” olması için  hedef koyuyor. Bu amaçla 2014 yılına kadarki ilk 5 yıllık kalkınma programına 100 milyar dolar bütçe ayırıyor. 


Kuveyt, Türkiye’yi 2005 yılında   öncelikli yatırım yapacakları ülkeler arasına alıyor.  Bu amaçla Kuveyt devlet şirketleri ve özel sektör Türkiye’ye yöneliyor ve yatırımlarına başlıyor. İlk olarak Kuwait Investment Authority, Cevahir İş Merkezi’ni alıyor   ve sonra da Halkbank’ın halka arzında %10’luk kısmını alıyor.  Kuveyt sermayeli olan International Leasing Investment, 5 milyon dolar sermaye ile Haliç Leasing’i kuruyor,  The International Investor Adabank’ı satın alıyor,  Turkcapital, İdealist Kent’ten  92 daire ve 9 villa, Toskana Vadisi’nden 21 adet villa aldı ve ayrıca  Otoland Filo Kiralama A.Ş.’nin yüzde 65 hissesini de satın alıyor…  

NBK Capital Equity Partners Yudum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 100 hissesini satın alıyor ve  Suudi Arabistanlı grup Savola’ya satıyor. Kuveytli Alamana Industries, Fransız Saint Gobainlsover ortaklığıyla Koç Grubu’ndan İzocam’ın yüzde 61.19 oranındaki hissesini 171.3 milyon dolara satın alıyor.  Kuveyt Türk, 100 milyon dolarlık sukuk ihracından sonra 350 milyon dolarlık ikinci sukuk ihracını da gerçekleştiriyor. 

Ve 9.3 milyar dolarlık fonu yöneten Kuveytli yatırım şirketi Global Investment House Türkiye’ye geliyor… Global Investment House, Ülker Grubu'ndan FFK Fon Finansal Kiralama AŞ'ninyüzde 60'ını alıyor ve TAV Havalimanları Holding'e de ortak oluyor.. Yine bir yatırım şirketi olan Aswar Group, Türkiye'de güneş enerjisine yatırım yapma kararı alıyor… Kuveyt devlet ve özel sektör kuruluşlarının Türkiye’ye şu ana kadar yaptıkları yatırım yaklaşık 6.5 milyar dolar civarındadır. 


Kuveytlilerin Türkiye’ye ilgisi eskidir. 1960’larda  İzmir  depreminde yardım gönderen Kuveyt hükümeti, Van depreminde de  depremzedeler için 15 milyon dolar gönderiyor… Kuveytliler, tatil için son birkaç yıldır en fazla Türkiye’yi tercih ediyorlar ve genelde her Kuveytli Türkleri ve Türkiye’yi sevdiğini söyler. 


Kuveytliler kendi ülkelerinde %90 oranında kamuda çalışırlar. Size konut almak için gelen Kuveytli muhtemelen kendi ülkesinde üst düzey bir devlet görevlisidir… Kuveyt’teki yabancılar içerisinde ayrıcalıklıdırlar. Bu ayrıcalığın sizin nezdinizde de devam etmesini  isterler. Bu durumu bilirseniz satış yapmanız kolaylaşır. Bu durumu bilmezseniz konut satışında sizi yorarlar. Aynı gün birkaç konut projesini gezerler ve hepsine de alacağız imajı verirler. Kuveytli ne düşündüğünü size söylemez. Bu nedenle bir gün önce sunum yapıp, sattım dediğiniz müşteri, ertesi gün başka bir konut firmasından alım yaparsa şaşırmayın…

Kuveytliye satış yapmak istiyorsanız karşınızda “daimi müdür” konumunda olan bir bürokrata gösterdiğiniz ilgiyi göstermeniz gerekir. 


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com


Geri Dön