25 / 04 / 2024

Latin Amerika, 50 milyar dolarlık altyapı projesi için Türk müteahhitleri bekliyor!

 Latin Amerika, 50 milyar dolarlık altyapı projesi için Türk müteahhitleri bekliyor!

Türkiye'nin ihracat ve yurtdışı yatırım haritasında biraz sönük kalan Latin Amerika, dünya genelinde tanıtım hamlesi başlattı. Bu amaçla geçtiğimiz şubat ayında Meksika, Kolombiya, Şili ve Peru dörtlü Pasifik İttifakı Ticaret Protokolü'nü devreye aldı...



Pasifik İttifakı Protokolü'nü imzalayan dört Latin ülkesi, yaklaşık 50 milyar dolarlık altyapı projesi için Türk müteahhitleri davet etti.


Türkiye'nin ihracat ve yurtdışı yatırım haritasında biraz sönük kalan Latin Amerika, dünya genelinde tanıtım hamlesi başlattı. Bu amaçla geçtiğimiz şubat ayında Meksika, Kolombiya, Şili ve Peru dörtlü Pasifik İttifakı Ticaret Protokolü'nü devreye aldı. Protokolün temsilcileri geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da ülkelerini ve yatırım fırsatlarını anlatmak üzere toplantı düzenledi. 


YATIRIMA BEKLİYORLAR 

İttifakın Türkiye'deki Genel Sekreteri Gülşan Atalay, protokolle dört ülke arasındaki ticaretin yüzde 92'sinin gümrüksüz hale geldiğini belirterek, bu durumun bölgeye gitmek isteyen Türk yatırımcılar için bir fırsat olduğunu vurguladı. Son 10 yıldır ekonomi ve dünyayla entegrasyon konusunda büyük adım atıldığını belirten Atalay, bu kapsamda büyük kamu yatırımlarına ağırlık verildiğini söyledi. Otoyol, havalimanı, hastane, baraj gölü gibi dev proje ihalelerinin yatırımcı beklediğini anlatan Atalay, "Bunların yanı sıra dev hidroelektrik santralları, demiryolu projeleri de var. Sadece Şili ve Peru'daki projelerin toplam tutarı yaklaşık 30 milyar dolar. Türk müteahhitleri dünyada çok başarılı projelere imza atıyor. Pasifik İttifakı olarak onları, ülkelerimizdeki ihalelere davet ediyoruz" dedi. Projeler arasında Şili'de bütçesi 248 milyon dolar olan Nahuelbuta otoyolu var. 2 milyar dolarlık Costanera otoyolu da yatırımcı bekliyor. Atalay, "Bu ülkelerden birinde yatırım yapacak Türk şirketi, 60 ülkeye gümrük vergisiz ulaşma fırsatı yakalayacak" dedi. 


214 MİLYONLUK DEV LATİN PAZARI

Dörtlü blokun toplam nüfusu 214 milyon. 2013'te yaratılan gelir ise 2.2 trilyon dolar. Ortalama kişi başına düşen gelir 14 bin 735 dolar. Blok 2013'te toplam 87 milyon dolarlık doğrudan yatırım aldı. Bunun 35.2 milyarını Meksika, 21.4'ünü Şili, 17.3'ünü Kolombiya ve 13.2'sini de Peru paylaştı. İttifak üyelerini ziyaret eden turist sayısı geçen yıl 31 milyon oldu. 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön