19 / 04 / 2024

Lüks konutun artması inşaat sektör için bir tehdit!

Lüks konutun artması inşaat sektör için bir tehdit!

Düşük ve orta gelir grubunun talebinin daha az değerlendirilmesi, üst düzey gelir grubuna yönelik çok sayıda konut yapılması sonucu arzın bu segment için artması Türk konut sektörü için bir tehdit oluşturuyor.



TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO bu alanda çok fazla konut yapıldığını, bunun Türk konut sektörü için tehdit barındırdığını açıkladı. 


Emlak Konut GYO'nun "Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış" raporuna göre bankacılık sektörünün oluşabilecek bir krizde inşaat şirketlerinden kredilerini vadesinden önce kapatmasını isteme olasılığı bir tehdit olarak görülüyor. 


Raporda şu tespitlere yer verildi: Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı yoğun olarak sürüyor. Orta üst ve lüks segmentte ise talebin artarak devam ettiği söylenebilir. 


• Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecek. 

• Fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmalar "çöküş" veya "balon" olarak adlandırılmamak Hangi tip varlık olursa olsun ne daima fiyatı artacak ne de daima düşecektir. 

• Artan vergilerin konut talebini olumsuz etkilemesi, vergiden kaçınmak amacıyla kayıt dışı işlemlerin artması ve istatistik bilgilerin etkilenmesi sektörün zayıf yönleri arasında yer alıyor. 

• Yurtdışı ve içi riskler ve düşük işletme sermayesi sonucu ekonomik krizlerden kolay etkilenme, artan maliyetler, inşaat şirketlerinde etkili bir risk yönetimi sisteminin kurulmaması ve risklerini önceden sınırlayıcı önlem almamaları sonucu fınansal yapılarının olumsuz etkilenmesi de sektörü tehdit eden unsurlar olarak görülüyor. 


Cumhuriyet 


Geri Dön