25 / 04 / 2024

Mal sahibinin değişmesi!

Mal sahibinin değişmesi!

Ev satıldığında mal sahibinin değişmesi söz konusu olacağından mal sahibi kiracıya ihtarname çekip 6 ay sonra evi boşaltmasını talep edebilir. Eğer böyle bir talepte bulunmazsa kira kontratı aynı şartlarla devam eder...




Mal sahibinin değişmesi!


Ev satıldığında mal sahibinin değişmesi söz konusu olacağından mal sahibi kiracıya ihtarname çekip 6 ay sonra evi boşaltmasını talep edebilir. Eğer böyle bir talepte bulunmazsa kira kontratı aynı şartlarla devam eder. Dolayısıyla kiracının ihtar almazsa herhangi bir şey yapmasına gerek kalmıyor. 


Mal sahibinin değişmesi sonucunda kiracı yeni ev sahibinden ihtar almışsa da, hemen evi boşaltmak zorunda değildir. Bu noktada yeni ev sahibi ile anlaşma yoluna gidebilir. Yeni mal sahibi ihtarnameyi çektiği halde kiracı altı ay içinde evi boşaltmamışsa, ev sahibinin dava açması, kiracıya altı ay önce ihtarname çektiğini ve konuta ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor. Bu durumda ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde başka bir konutu varsa, mahkeme söz konusu talebi de reddediyor. Çünkü mal sahibinin söz konusu davayı kazanması için eve ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor.


Mal sahibinin değişmesi sonucunda kiracı da evi tahliye etmek isteyebilir. Bu durumda kira kontratı bitmeden evden çıkmak isteyen kiracı, kontratın bitiş tarihinden en geç 15 gün öncesinde sözleşmenin yenilenmesini istemediğini ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Aksi halde kiracının sözleşmenin bittiği tarihten önce evden çıkma hakkı bulunmuyor. Böyle bir durumda kiracı evi erken boşaltmak için ev sahibi ile fikir birliğine varırsa, o zaman sorun olmaz. Kiracı ile kiralayan anlaşamazsa, kiracı evi boşaltsa bile kontrat bitim süresine kadarki kiralarını ödemek zorunda kalır. 



Mal sahibi ve kiracı ile ilgili yeni düzenlemeler!
Mal sahibi stopaj öder mi?
Mal sahibi vefat ederse!




Geri Dön