29 / 03 / 2024

Mantolamaya denetleme geliyor!

Mantolamaya denetleme geliyor!

Binalarda ısı yalıtımı ve mantolama sistemi giderek yaygınlaşıyor. Ancak bazı mantolama sistemlerinde yangına dayanıklı olmayan malzemeler kullanılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu riski ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı.




Binalarda ısı yalıtımı ve mantolama sistemi giderek yaygınlaşıyor. Ancak bazı mantolama sistemlerinde yangına dayanıklı olmayan malzemeler kullanılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu riski ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı. Bakanlığın başlatacağı yeni sisteme göre mantolamada yangına dayanıklı malzeme kullanımı zorunlu olacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere genelge gönderecek. 

Gönderilecek genelge ile bundan sonra yapı denetim firmaları şantiyeye geldiğinde firmadan yangın deney raporu istenecek. 

Yangın Yönetmeliği'ne göre dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması zorunlu kılınıyor. 

Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık yangına dayanıklılık deneyi de istenecek. 

Binaya mantolama yaptıran müteahhit kullanacağı ısı yalıtım malzemesi, yapıştırıcı, dübel, sıva filesi, sıva gibi malzemeleri ayrı ayrı temin edip tüm sistem için deney yapılmaksızın uygulama yapabiliyordu. Artık vatandaş, mantolama yaptırmak istediğinde, yalıtım firmasınca tüm sistemin deneylerinin yaptırıldığının belgelendirilmesi gerekecek. 



Tunceli Emek Gazetesi




Geri Dön