20 / 04 / 2024

Mikrobölgeleme nedir?

Mikrobölgeleme nedir?

Güvenli arazi kullanımı kararları alınmasını, kentsel dönüşüm ve zarar azaltma planlaması çalışmalarında ise öncelikler ve stratejilerin belirlenmesi için yapılan çalışmaları kapsayan mikrobölgeleme nedir? İşte mikrobölgeleme çalışmaları...



Mikrobölgeleme nedir?

Mikrobölgeleme, yerleşime açılması düşünülen boş alanlardaki tüm afet tehlikelerini, yapılaşmış alanlarda ise tüm afet risklerini büyük ölçekli halihazır haritalar üzerinde belirleyen çalışmalara verilen genel ad olarak tanımlanıyor.


Güvenli arazi kullanımı kararları alınmasını, kentsel dönüşüm ve zarar azaltma planlaması çalışmalarında ise öncelikler ve stratejilerin belirlenmesine temel girdileri sağlayan çok disiplinli çalışmalardır. Bazen Mikrobölgelendirme sözcüğü de kullanılmaktadır.


Mikrobölgeleme çalışmaları

Mikrobölgeleme çalışmanın amacı, mühendislik ve jeolojik özellikleri birbirinden farklı alanların, depreme karşı taşıdığı potansiyel risklerin belirlenmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde “tehlike-ilişkili arazi 

kullanım yönetimi ve şehir planlaması” için bir temel teşkil edebilecek olan mikrobölgeleme rapor ve haritalarının hazırlanmasıdır. 


Bu çalışmalarda;

- Her tür ve ölçekteki planlara altlık oluşturmak

- Kentsel dönüşüm projelerine veri sağlamak

- Zarar azaltma planları için altlık oluşturmak

- Büyük yatırımlar (baraj, tünel, metro vb.) ve mühendislik yapılarının genel projelendirmesi ile sigorta 

ve benzeri gibi düzenlemeler için veri tabanı oluşturmaktır. 


Mikrobölgelendirme çalışmasında olası deprem etkilerinin elde edilebilmesi için, detaylı jeolojik, jeofizik, jeoteknik ve sismolojik incelemeler ve etütler gerçekleştirilir.



Sakınım planı nedir?


Geri Dön